Ръководителят на Газовата асоциация на Сърбия Воислав Вулетич каза днес, че решението на България да въведе такса върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия през газопровода "Балкански поток" е невалидно за Сърбия, тъй като предприятието Сърбиягаз има договор с компанията Газпром за доставка на газ на сръбско-българската граница, предаде агенция Бета.

Миналия петък България въведе извънредна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия в размер на 20 лева на мегаватчас.

"Мисля, че българското решение е "да плаши мечката с решето" и нищо повече. Определянето на транзитната цена не е решение на една държава, а международна цена, която е валидна за 1000 кубически метра и 100 километра", каза Вулетич за Бета, информира БТА.

Решението, което беше прието в петък от България и влезе в сила веднага, предвижда такса от 10,76 долара за 1000 кубически метра руски природен газ, доставен през територията на страната по "Балкански поток".

Това ще осигури приходи от 1,2 милиарда евро и ще изплати разходите за изграждането на този газопровод през България в рамките на една година, а газът ще бъде с до 20 процента по-скъп за потребителите в Сърбия, защото вече е планирано да поскъпне от 1 ноември с десет процента, пояснява Бета.

Вулетич каза, че Сърбиягаз има договор с Газпром за доставка на газ на българо-сръбската граница.

Това, което прави българският парламент, според него "не представлява интерес за Сърбия, защото е задължение на Сърбия да плаща газа, както е договорено, и да го получава на границата".

Енергийният експерт Милош Здравкович на свой ред каза, че увеличението на таксата за транзит на газ вероятно ще бъде платено от потребителите, тъй като субсидирането на цената на тази енергия от бюджета би било "равно на научна фантастика".

"Мисля, че Сърбия няма тези пари в бюджета, а Сърбиягаз също работи на ръба на рентабилността, защото цените на газа са ограничени. Това със сигурност ще повлияе на цените на газа за топлофикациите и може да засегне най-много индустрията", каза Здравкович.

Той допълни, че българите са взели решение да увеличат транзитната такса с мотива да накажат Русия, но по тази тръба минава и друг газ и технически е невъзможно да бъде отделен.

Министерството на минното дело и енергетиката съобщи, че темата ще бъде обсъдена с представители на унгарската и българската държава.

"Сърбия ще направи всичко, за да не бъдат засегнати гражданите по никакъв начин", казаха от ресорното министерство.