Управлението за федерален резерв на САЩ днес даде да се разбере, че предстоят години на извънредна подкрепа за икономиката, понесла тежък удар заради коронавирусната пандемия, предават Ройтерс и БТА.

Прогнозите са за намаляване тази година на брутния вътрешен продукт на САЩ с 6,5 на сто и за безработица от 9,3 на сто в края на годината, посочи УФР.

Тези прогнози потвърждават с числа това, за което вече се говореше - че последиците от мерките, наложени заради здравната криза, по-скоро ще се усещат с години и проблемите няма да бъдат бързо преодолени с подновяването на търговията, отбелязва Ройтерс.

Прогнозите на УФР сочат, че след прогнозираното увеличение на безработицата до края на настоящата година, тя ще спадне до 6,5 на сто в края на 2021 г. и до 5,5 на сто в края на 2022, което обаче си остава все пак с цели два процентни пункта над нивата от края на миналата година. Това означава, че милиони хора ще са без работа няколко години. Преди пандемията безработицата беше достигнала най-ниското си ниво в страната за последните 50 години, припомня Франс прес.

Продължаващата здравна криза ще се отрази тежко на икономическата активност, заетостта и инфлацията в краткосрочен план и представлява сериозен риск за икономическите перспективи в средносрочен план, заяви УФР, цитирано от Ройтерс.

Лихвеният процент, както се очаква се запазва на ниво от 0 - 0,25 на сто, съобщи още УФР.

Централната банка планира да остави непроменени водещите си лихви за известно време, въпреки че след прогнозирания спад на БВП с 6,5 процента за настоящата година, тя прогнозира отскок с 5 процента догодина и по-скромен растеж от 3,5 процента през 2022 г., допълва Франс прес.

УФР освен това продължи да изкупува облигации с настоящото темпо на месец, тоест ипотечни облигации за 40 милиарда долара месечно и капиталови ценни книжа за 80 милиарда долара месечно, допълват Ройтерс и Асошиейтед прес.

Малко след обявяване на прогнозите ръководителят на банката Джероум Пауел каза, че темпото на възстановяване на икономиката е изключително несигурно и ще зависи до голяма степен от успехите на страната във възпиране на разпространението на коронавируса, предаде ДПА. Той прогнозира, че пълно възстановяване ще има едва след като хората се уверят, че е безопасно да се захванат с широк спектър от дейности.

Пауел допълни, че има индикации за скромен отскок или стабилизиране в търговията на дребно и в автомобилния отрасъл.

Шефът на УФР освен това смята, че не е правилно да се сравнява настоящата криза с Великата депресия, но призна, че е имало силен шок в икономическата ситуация и като пример посочи положението с безработицата, предаде ТАСС. Тя е отскочила от най-ниското ниво за 50 години до най-високото ниво за може би 90 години и това е станало само за два месеца. Пауел обаче призна, че реакцията на финансовите органи е била мащабна, решителна и бърза. Конгресът е дал зелена светлина за ликвидиране на последиците от кризата с помощта на около 3 трилиона долара, а за разрешаването на проблема са били използвани и нови подходи, припомни шефът на централната банка.