Управлението за федерален резерв (УФР) заяви, че пандемията с коронавируса създава значителни рискове за икономиката на САЩ в средносрочен план и поради това остави лихвените си проценти около нулата, предаде Франс прес.

УФР заяви, че е готово да използва всички инструменти на негово разположение за смекчаване на икономическите последици. Според него сегашната криза "ще има тежки последици за икономиката, заетостта и инфлацията в краткосрочен план".

"Предвид тези развития, Паричният комитет реши да запази лихвените проценти между 0 и 0,25 процента докато се убеди, че икономиката е оцеляла от тази криза и е на път да постигне максималните си цели за заетост и ценова стабилност", се казва в изявлението на УФР.

Американският финансов министър Стивън Мнучин съобщи, че е заделил допълнително 259 милиарда долара за нови или разширени кредитни програми на Управлението за федерален резерв, насочени към преодоляване на последиците от коронавируса, но не обмисля допълнителна помощ за авиокомпаниите в момента, предаде Ройтерс.

Мнучин заяви пред репортери във видео брифинг, че всички средства, които не са разпределени, ще отидат по всеобхватни кредитни програми на централната банка.

Не искам да разпределям всички пари предварително, каза Мнучин на брифинг в Зуум (Zoom).

Исках да оставя някои резервни, за да видя как върви всяка от програмите, дали се нуждаят от повече пари и дали имаме нужда от повече програми, допълни той.