Американският президент Доналд Тръмп подписа закона, с който се налагат санкции на компании, свързани с изграждането на газопровода "Северен поток-2" за доставка на руски природен газ до Германия, предизвикал икономическа и геополитическа конфронтация между САЩ и Европа, предаде Франс прес.

Министерството на финансите на САЩ обяви, че за да се съблюдава режимът на американските санкции "страните, които умишлено са продавали, давали под наем или са предоставяли съдове, участващи с полагането на тръбите на дълбочина от 100 фута (30,4 м) или повече в рамките на строителството на газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток" трябва да направят така, че тези съдове веднага да прекратят строителните дейности".

В същото време са възможни "обосновани изключения", свързани с обезпечаване на сигурността на самия газопровод, екипажа на съдовете и други лица, както и действия за предотвратяване на "вреди върху околната среда или други значителни щети".

Веднага след като новината бе оповестена, базираната в Швейцария компания "Олсийс" (Allseas), занимаваща се с полагането на тръбите, обяви преустановяване на работата до разясняване на санкциите.

Санкциите са част от закона за бюджета за отбрана за финансовата 2020 г., възлизащ на внушителните 738 милиарда долара, посочва ДПА. Това е с 3,1 процента повече, отколкото през финансовата 2019 г.

С подписването на закона се задейства създаването на Космически сили - шестия род войски в американските въоръжени сили.

Подписът на Тръмп дава законова сила на пакет от посочените и още множество законопроекти за финансирането на работата на правителството на обща стойност от 1,4 трилиона долара.