Американските санкции срещу тръбопровода "Северен поток 2" и опитът на правителството в Берлин да предотврати влизането им в сила, са сред темите на германския таблоид "Билд".

Вестникът пише, като се позовава на писмо на външното ведомство в Берлин до правителството на САЩ, че до последния момент германското правителство се е опитвало да спре влизането в сила на американските санкции срещу "Северен поток 2".

Писмото е било изпратено часове преди подписването в петък от американския президент Доналд Тръмп на военния бюджет за следващата финансова година. Този бюджет предвижда въвеждане на санкции срещу руските газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток".

В документа на Берлин се казва, че тези мерки са нецелесъобразни.

"Билд" посочва, въз основа на информация от източник, запознат със ситуацията около преговорите между Москва и Киев, че санкциите на САЩ "са оставили Украйна в много по-изгодна позиция спрямо Русия" и че готовността на "Газпром" да изплати 2,9 милиарда долара съгласно решение на Стокхолмския арбитражен съд била обвързана именно с въвеждането от Вашингтон на ограничителни мерки срещу "Северен поток 2".

"Без санкциите ("Газпром") никога нямаше да се съгласи да изпълни присъдата", е казал източникът на в. "Билд".

Друго немско издание - в. "Зюддойче цайтунг", също споделя данни, че германското правителство "твърдо разчита", че проектът "Северен поток-2" ще бъде довършен въпреки американските санкции.

"Позицията на правителството по отношение на този проект не се е променила", посочили източниците пред вестника.

В събота шейцарската фирма "Олсийз" (Allseas), която е подизпълнител на проекта "Северен поток-2", обяви, че временно спира работа по газопровода, докато не получи разяснения във връзка със санкциите, наложени от САЩ.

В същото време правителството на Германия определи санкциите срещу двата газопровода като намеса в европейските работи, припомня ТАСС.