Представители на правителството на Ирак са подписали голяма сделка за развиване на енергийната инфраструктура на страната с германската корпорация "Сименс" (Siemens). Това е станало по време на официално посещение на новия иракски премиер Мохамед Шия ас Судани в Берлин, предаде ДПА, на която се позова БТА.

На съвместна пресконференция с иракския премиер германският канцлер Олаф Шолц заяви, че страната му води преговори с иракското правителство за евентуален внос на природен газ от богатия на суровини Ирак, съобщи Ройтерс.

Шолц не посочи подробности за обемите синьо гориво, които Германия се надява да внася от Ирак.

Ас Судани, който пое поста през октомври след година на политическа безизходица в Ирак, е на посещение в Берлин, за да се срещне с Олаф Шолц.

Иракското правителство е изправено пред задачата да разреши тежката политическа и икономическа криза, в която е изпаднала страната, след години на военни действия срещу терористичната групировка "Ислямска държава", която в определен момент контролираше големи части от Ирак и съседката му Сирия.

Мащабната сделка за милиарди долари със "Сименс" е насочена към изграждане на нови и разширяване на съществуващи електроцентрали, за да достигне производството на електроенергия до 6 гигавата. Предвижда се още изграждането на електропроводи и извършване на дейности по поддръжка на съоръжения.

Говорител на базираната в Мюнхен германска корпорация потвърди сделката, но отказа да разкрие подробности около финансовите й условия.

По-малък подобен проект в Ирак вече е в ход.

Ирак страда от честни прекъсвания на електрозахранването, които заедно с трудната икономическа ситуация и местната корупция, предизвикаха масови протести през последните няколко години.

"Надеждното захранване е основата за стабилно общество", каза изпълнителният директор на "Сименс енерджи" Кристиан Брух, който подписа декларацията за намерение заедно с иракския министър на електроенергетиката Али Садхил.

"Електрификацията на големи части от цяла държава следователно е една от най-важните задачи", добави той.

На съвместната пресконференция Ас Судани изрази надеждите на иракските власти, че компании от Германия ще участват в развитието на различни сектори на иракската икономика.

"Обсъждаме инвестиционни възможности в газовия и нефтохимическия сектори на икономиката на Ирак", каза той.

По думите му при разговорите с Шолц са били обсъдени "въпроси за сътрудничество в областта на възобновяемите енергийни източници и противодействие на последиците от измененията на климата".