Иракският министър-председател Мохамед Шия ас Судани откри петролната рафинерия "Кербала", която има производствен капацитет от 140 000 барела на ден, заяви днес премиерската канцелария.

Министърът на петрола Хаян Абдел Гани обяви, че рафинерията е започнала "търговско производство" след церемония по прерязване на лентата. Тя има капацитет да рафинира 140 000 барела на ден и "да помогне да се посрещне местното търсене на бензин, керосин и мазут, като същевременно намалява вноса", каза Абдел Гани, цитиран от АФП.

Въпреки огромните си запаси от нефт и газ, Ирак остава зависим от вноса, за да посрещне енергийните си нужди.

Министърът каза, че рафинерията, построена от южнокорейската фирма "Хюндай", може да произвежда девет милиона литра гориво на ден - еквивалентно на повече от половината дневен внос на Ирак от 15 милиона литра. Рафинерията също има капацитет да произвежда 200 мегавата електроенергия и "60 мегавата от тях ще бъдат разпределени към националната мрежа", добави Абдел Гани.

Ирак, вторият по големина производител в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), изнася средно по 3,3 милиона барела петрол на ден.

Приходите на Ирак за март възлизат на 7,4 милиарда долара при средна цена на барел от 73,37 долара, се казва още в изявлението на иракското министерство.

Износът на суров петрол представлява около 90 процента от приходите на правителството. Опустошен от десетилетия конфликт, разпадащата се инфраструктура на Ирак и ендемичната корупция възпрепятстваха усилията за възстановяване.

Рафинерията в Кербала е "първата, построена от 80-те години на миналия век с такъв производствен капацитет", каза представител на петролното министерство пред АФП, когато бяха проведени тестове през септември. Три други действащи рафинерии в Ирак задоволяват около половината от търсенето на рафинирани продукти в страната, а останалото се внася.

През март министър-председателят обяви кампания за борба със сериозните въздействия на изменението на климата върху страната с недостиг на вода, включително чрез насърчаване на чиста и възобновяема енергия. Судани каза, че Ирак "се придвижва напред към сключването на договори за изграждане на електроцентрали за възобновяема енергия, за да осигури една трета от нашето търсене на електроенергия до 2030 г.".