Планът за възстановяване и устойчивост ще бъде пуснат към Брюксел в петък (15 октомври). Това съобщи вицепремиерът Атанас Пеканов след срещата на министър-председателя Стефан Янев с протестиращите миньори и синдикалисти. Пред сградата на Министерския съвет в момента се провежда национален протестен митинг-шествие под надслов "В защита на енергийната независимост на България".

Представителите на протестиращите миньори и енергетици от комплекса Марица Изток в лицето на синдикатите - КНСБ и КТ "Подкрепа" са постигнали съгласия в рамките на днешната среща по три точки:

  • Ако комплексът Марица Изток се затвори, то това да не се случи след 2040 г.
  • Опцията за внедряване на технологията за улавяне и съхранение на въглероден диоксид да бъде доведена докрай.
  • Да се създаде държавно предприятие "Конверсия на въглищни региони".

Председателят на КНСБ Пламен Димитров се ангажира позицията да бъде представена в петък на еврокомисаря Франс Тимерманс, който ще бъде на посещение в България.

Освен това още от петък в рамките на срещата с Тимерманс от синдикатите ще настояват за спиране на Системата за търговия с емисии, заради високите цени на електроенергията.

Пеканов подчерта, че в ключовият документ се въвежда една важна реформа - създава се Държавно предприятие "Конверсия на въглищни региони".  Идеята е то да даде възможност на работниците и служителите, чийто договори с енергийни и минни дружества са прекратени, да преминават като работници в това предприятие. 

"Друго важно нещо, което предстои е, че ние отворихме темата за индикативна дата за излизане от въглищата. Ние трябва да се борим тя да е най-далече във времето. Поставянето на такава дата ще ни помогне да отключим парите по фонда за справедлив преход - 2,4 млрд. лв., от които ние смятаме, че около 1,7 млрд. лв. трябва да отидат за Маришкия басейн. Именно с тези средства ще могат да се открият нови работни места с достойни доходи", каза още Пеканов.

Ако продължаваме да мълчим по темата и да не взимаме решения, ще изгубим възможност да получим значително много пари от европейските средства, които да използваме именно за този преход, който ще се случи, а той най-вероятно е неизбежен, добави той.

"Трябва да се търси дата, която да не е по-рано, а от 2040 г. нататък", каза Димитров. По думите му това е необходимо, за да може през съответния период да се случат реално необходимите стъпки за трансформирането на комплекса.

"Действията по внедряване на системата за улавяне и съхранение на въглерод трябва да се доведе докрай", каза още Димитров. Той уточни, че тя може да бъде финансирана с 500 млн. лв. през териториалния план за Стара Загора.

Димитров бе категоричен, че т.нар. държавно предприятие за рекултивиране ще разтовари бюджета на Мини Марица Изток, тъй като за него са предвидени 800 млн. лв. в Плана за възстановяване и устойчивост. Това, по думите на Димитров са трите конкретни неща, по които е постигнато договаряне със служебното правителство. Той постави обаче и друг въпрос - ако се стигне до опцията природен газ, то тя да не важи само за ТЕЦ Марица Изток 2, а всяка от централите в комплекса да има право на избор дали иска да се възползва.