Службата на постоянния търговски представител на САЩ предлага да бъдат въведени допълнителни мита за вноса на стоки от ЕС на стойност 4 милиарда долара, съобщиха световните агенции.

Предложението обхваща 89 митнически подкатегории, включващи продукти като маслини, италиански сирена и шотландско уиски. Те се добавят към първоначалния списък от стоки на стойност около 21 млрд. долара, който бе публикуван на 12 април.

Митата са част от продължителния спор между Вашингтон и Брюксел за субсидиите в гражданската авиация, уточнява ДПА.

САЩ и ЕС заплашиха да си наложат взаимно мита за милиарди долари в спора пред Световната търговска организация (СТО), който продължава близо 15 години около субсидиите за американския самолетостроител Боинг (Boeing) и европейския Еърбъс (Airbus).

Службата на постоянния търговски представител уточни в изявлението си, че списъкът е отговор на публични коментари и допълнителни анализи.

СТО постанови, че двата най-големи самолетостроителни концерна в света са получавали вредни субсидии за милиарди долари в няколко случая, бележещи най-големия в света търговски спор. Очаква се организацията да вземе решение по искането на САЩ за санкционни мерки през лятото или евентуално през септември, отбелязва Ройтерс.

Американското ведомство посочи, че ще проведе изслушвания за допълнителните мита на 5 август. То предупреди, че може да наложи митата по първоначалния списък, ако арбитържът на СТО постанови решение преди да приключи периода за обществено обсъждане на допълнителния списък.