Икономическият растеж на САЩ се е ускорил през първото тримесечие до 6,4 на сто на годишна основа благодарение на мащабните финансови стимули, потвърди във втората си оценка министерството на търговията, цитирано от Ройтерс и БТА.

Това е вторият най-бърз растеж от третото тримесечие на 2003 година, като по този начин икономиката на страната остава напът да надхвърли предпандемичния темп през сегашното тримесечие.

През четвъртото тримесечие на миналата година растежът беше 4,3 на сто.

Министерството, цитирано от АФП, припомня в комюнике за правителствените чекове, получени от милиони домакинства между януари и март, докато е продължило изплащането на извънредните помощи за безработица.

Търговското ведомство е преразгледало към увеличение потребителските разходи (+11,3 на сто) и нежилищните фиксирани инвестиции (+10,8 на сто).

В същото време към понижение са преразгледани данните за износа и частните инвестиции, поради което показателят за нарастването на БВП е останал без промяна на равнище 6,4 на сто.

На тримесечна основа икономическият растеж в САЩ е останал без промяна спрямо първата оценка, на равнище 1,6 на сто.

През първото тримесечие ценовият натиск се е засилил до преразгледаните към повишение 3,7 процента, според индекса на потребителските цени.

Ускоряването на инфлацията поражда безпокойство от прегряване на американската икономика, която получава инжекции от милиарди долари от една година, отбелязва АФП.

Засега обаче американската централна банка, МВФ и Световната банка не се опасяват от инфлационна спирала и са на мнение, че покачването на показателя е временно.

Трилиони в действие

Президентът на САЩ Джо Байдън ще предложи федерални разходи от 6 трилиона долара в бюджета на САЩ за финансовата 2022 година, като се планира те да достигнат 8,2 трилиона долара до 2031 година. Това съобщи днес в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Ройтерс и БТА. Очаква се в петък, 28 май, Белият дом да представи проектобюджета.

Позовавайки се на документи, които е получил, "Ню Йорк таймс" информира, че президентът демократ планира да финансира програмата си чрез увеличаване на корпоративните данъци и данъците за хората с високи доходи, а бюджетният дефицит да започне да намалява от десетилетието на 2030 година.

Байдън се стреми да прокара приоритетните си цели за инвестиции в инфраструктура, грижа за децата и други обществени строителни дейности в рамките на усилията за възстановяване на страната.

Републиканците критикуваха президента, че се стреми към нови разходи за трилиони долари, пораждайки предпоставки за ожесточени битки по изпълнението на своите приоритети.