Безработни, които са по-добре платени, за да си останат вкъщи, отколкото, ако работят? Тази ситуация е продължила достатъчно дълго време, според конгресмените от Републиканската партия, които решиха да орежат най-щедрите помощи за безработица, изплащани по време на пандемията, съобщи Франс прес. Така 2,5 милиона американци остават без средства.

Това, което трябваше да е краткосрочна финансова помощ за хората, освободени в разгара на пандемията, се превърна в опасно право, заяви губернаторът-републиканец на щата Южна Каролина Хенри МакМастър.

Правата на парични обезщетения при безработица, най-вече за самонаетите, бяха удължени до 6 септември, дори за тези, които са достигнали максималния срок.

Размерът на обезщетенията е различен в отделните щати, между 230 и 820 долара на седмица. Те бяха прибавени към досегашните 300 долара на седмица.

Тези помощи насърчават работниците по-скоро да си останат вкъщи, отколкото да се върнат на работните си места, написа конгресменът от Южна Каролина, поддръжник на бившия американски президент Доналд Тръмп, в писмото си от 6 май. В него той нарежда да се сложи край на тези помощи в щата му.

Президентът на САЩ неотдавна заяви, че помощите ще се запазят в тези щати, които искат, но напомни, че те няма да се изплащат на хора, които са отказали работа.

Мисури, Аляска, Западна Вирджиния, Индиана, Джорджия и други - 21 от 27 щатски губернатори от Републиканската партия ще намалят или отменят допълнителните помощи, според оценката на анализаторите от Оксфорд економикс (Oxford Economics), публикувана вчера.

В резултат на това около 2,5 милиона безработни от 16 милиона бенефициенти няма да получат никакви средства от юни или юли в зависимост от местоположението си, изчислиха икономисти. Допълнително 1 милион безработни ще загубят седмичните 300 долара.

Минималното почасово заплащане в Южна Каролина е 7,25 долара, фиксирано от американското правителство. В някои други американски щати обаче то е по-високо, припомня АФП.