САЩ са отворени за преговори с Китай по търговските въпроси, но евентуално споразумение ще трябва да покача до срещата на лидери на двете страни в края на месеца. Това заяви днес американският финансов министър Стивън Мнучин, цитиран от Франс прес, цитирана от БТА.

Той говори пред журналисти в кулоарите на срещата на финансовите министри и централни банкери на Г-20 в японския град Фукуока. Мнучин предупреди, че Вашингтон ще продължи с митата, ако не се стигне до споразумение.

Бяхме напът да постигнем историческо споразумение. Ако те искат да се върнат на масата и да завършим споразумението според условията, които продължавахме да договаряме, това би било прекрасно. Ако ли не, както каза президентът, ще продължим с митата, каза Мнучин.

Очаква се президентът на САЩ Доналд Тръмп да се срещне с китайския си колега Си Цзинпин на срещата на върха на Г-20 на 28-29 юни в Осака и едва тогава може да се стигне до евентуален пробив, прогнозира той.

Мнучин допълни, че ще разговаря с китайския централен банкер И Ган на срещата във Фукуока, но това няма да бъде среща, свързана с преговорите.

Той подчерта, че сегашните търговски отношения между двете най-големи световни икономики са "много небалансирани".

Пазарите ни сега са отворени за тях. Техните пазари не са отворени за нас, каза той.

По думите му Вашингтон и Пекин са били свършили 90 процента от работата по сключването на търговското споразумение преди преговорите да се провалят, но подчерта, че сегашната ситуация е резултат от даването на заден ход по важни ангажименти.

Тръмп обяви на 6 юни, че ще изчака до срещата на върха на Г-20 преди да наложи нови мита на китайски стоки на стойност 325 милиарда долара.

Според американския финансов сегашното напрежение в търговията не подкопава световната икономика. Този проблем е една от основните теми на срещата във Фукуока, отбелязва АФП. /