САЩ и Великобритания обявиха край на дълготраен спор за търговия със стомана, и сега вече ще има безмитен внос от над 500 000 тона британска стомана годишно, казаха запознати със сделката, съобщи Ройтерс.

Споразумението беше обявено от министърката на търговията на САЩ Джина Раймондо и колежката й от Великобритания Ан-Мари Тревелян. Договореността също така ще сложи край на ответните мита на Великобритания върху емблематичния американски стоки, включително мотоциклети "Харли-Дейвидсън", ускито бърбън, дънки на Levi Strauss и цигари, казаха източници.

Съединените щати постигнаха подобни сделки с Европейския съюз и Япония.

"Днешното съобщение е добра новина за нашата стоманодобивна и алуминиева промишленост, които бяха несправедливо засегнати от митата, както и за 80 000 души, заети в тези сектори. Това означава, че нашите производители отново ще могат да се възползват от високо ниво на безмитен достъп до американския пазар", заяви Ан-Мари Тревелян след посещението си в САЩ.

"За щастие сега можем да продължим напред и да се съсредоточим върху задълбочаването на процъфтяващите ни търговски отношения със САЩ."

На практика митата ще престанат да се прилагат от 1 юни. По-рано Ройтерс цитира източници, според които споразумението ще позволи на повече от 500 000 тона британска стомана да влизат в САЩ безмитно годишно.

През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп подписа заповеди за налагане на мита върху вносните стоманени и алуминиеви продукти (25 процента за стоманата и 10 процента за алуминия). Това предизвика силна критика от страна на международната общност и ответна реакция от страна на редица европейски държави, включително Обединеното кралство.