САЩ, Европейският съюз и други партньори са стартирали мащабен проект за пристанищна и железопътна инфраструктура, свързваща Европа с Близкия изток и Индия, обяви американският президент Джо Байдън на срещата на върха на Г-20 в Делхи, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен описа проекта като "исторически" и добави, че тази железопътна връзка силно ще ускори търговията между ЕС и Индия.

Белият дом съобщи по-рано днес, че САЩ, ЕС, Индия, Саудитска Арабия и ОАЕ ще приемат съответната декларация по този въпрос. Целта е да се "генерира икономически растеж, да се стимулират нови инвестиции и да напредне регионалната интеграция", каза пред журналисти на срещата на върха на Г-20 в Делхи съветникът по националната сигурност на американския президент Джейк Съливан.

По думите на Съливан проектът и визията зад него са нова и смела крачка напред.

Идеята е близкоизточните страни да бъдат свързани помежду си с жп линии и те да бъдат свързани с Индия посредством пристанищна инфраструктура, като това ще спомогне и за потока на енергия и търговия от региона на Залива към Европа, като бъдат намалени времето за доставки, разходите и употребата на горива, разказаха американски представители.

Сделката ще облагодетелства страни с нисък и среден доход и ще даде възможност на Близкия изток да играе ключова роля в световната търговия, каза пред репортери на срещата на Г-20 Джон Файнър, заместник-съветник по въпросите на националната сигурност.

"Смятам, че свързването на тези ключови региони е огромна възможност", изтъкна американският представител.

Новинарският сайт "Аксиос" по-рано съобщи, че това е една от "ключовите инициативи" на Вашингтон, целяща да ограничи влиянието на Китай в Близкия изток.

С инициативата си "Един пояс, един път" Пекин финансира инфраструктурни проекти по целия свят и е сключил много споразумения с почти всички арабски страни, отбелязва ДПА.