Министерството на финансите на САЩ обяви, че налага още санкции на Русия, предадоха световните агенции. Обект на рестрикции е компанията "Алроса", която представлява 90% от добива на диаманти в Русия и 28% от добива на диаманти в световен мащаб, отбелязва Франс прес.

Групата вече е обект на санкции, но сега правителството на САЩ ги увеличава. Втората компания е Обединената корабостроителна корпорация и нейните 28 дъщерни предприятия, пояснява ТАСС. Тя е отговорна за изграждането на почти всички военни кораби на Русия, допълва БТА.

Всичко това се добавя към вече приетите западни мерки срещу Москва в последните седмици. Конгресът на САЩ освен това прие забрана за внос на руски енергийни източници.

Страните от Г-7 също обявиха нови икономически санкции срещу Русия, сред които и нова забрана за инвестиции в ключови сектори. Мерките са взети в отговор на продължаващата руска война в Украйна, предаде Франс прес.

Забраняват се инвестиции в ключови отрасли на руската икономика, в това число и енергетиката, се казва в изявление на Г-7.

В него се обявяват и допълнителни санкции, засягащи сектора на руската отбрана, както и мерки срещу представители на руския елит и техни близки, подкрепящи войната.

Разширяват се и забраните за износ на някои стоки и санкциите срещу руски банки и руски държавни компании.

На този етап не се планира енергийно ембарго, но страните от Г-7 искат да постигнат напредък по плановете си за намаляване на зависимостта си от руски енергийни източници. В тези планове между впрочем се включва и прогресивен отказ от използване на руски въглища.

Постоянните представители на страните членки в Брюксел дадоха зелена светлина за наказателните мерки.

Новината бе потвърдена от френското ротационно председателство на Съвета на ЕС, цитирано от Франс прес. Санкциите включват забрана на вноса на руски въглища, дървен материал и водка, посочва ДПА. Забранява се износът за Русия на високотехнологични стоки и на оръжия, съобщи ТАСС. Сметките на руски банки под юрисдикцията на ЕС ще бъдат замразени.

Освен това се забранява влизането на кораби, плаващи под руски флаг, в европейски пристанища.

Новите санкции ще засегнат също руски бизнесмени, военни и предприятия, свързани с инвазията в Украйна.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел е предложил увеличение с 500 милиона евро на финансирането на оръжия за Украйна, предадоха световните агенции.

"Веднага щом бъде бързо одобрено от страните членки, това предложение ще увеличи на 1,5 милиарда евро помощта на ЕС, предоставена на Украйна за военно оборудване", заяви Мишел в Туитър.

Предложението бе съгласувано на ниво посланици на страните членки на ЕС.

Досега страните членки се бяха договорили за 1 милиард евро за осигуряване на оръжия за Киев.

"Това може и да изглежда много, но 1 милиарда евро е онова, което ние плащаме всеки ден на Путин за енергията, която ни доставя", подчерта Борел.

Финансирането за Украйна ще дойде от фонда на ЕС за осигуряване на мир, който има бюджет от 5 милиарда евро. Парите от този фонд, който не влиза в рамките на европейския бюджет, се използват за възстановяване на оръжейни доставки от резервите на страните членки.

На заседанието на външните министри на страните членки от НАТО украинският външен министър Дмитро Кулеба призова съюзниците да доставят повече оръжие на страната му сега, за да отблъсне тя руската офанзива. Той предупреди, че ако това не стане сега, то тогава помощта ще дойде прекалено късно.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пък каза, че съюзниците си дават сметка за спешността на ситуацията и спомена за значителна подкрепа от тяхна страна, без да навлиза в детайли относно въоръженията, които ще бъдат доставени.