Международният валутен фонд (МВФ) одобри спасителен пакет от 3 милиарда долара за Пакистан след месеци на преговори с южноазиатската страна, която от години изпитва значителни икономически затруднения, предадоха световните агенции.

От Изпълнителният съвет на МВФ, който одобри сделката късно вчера, заявиха, че помощта "цели да подпомогне усилията за стабилизиране на икономиката на Пакистан, както и да се предпази от шокове, като същевременно създава пространство за социални разходи и разходи за развитие".

Тази седмица страната получи средства и от съюзниците си Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Пандемията, политическата нестабилност и миналогодишното наводнение, което силно засегна една трета от страната, предизвикаха сериозни предизвикателства пред правителството в Исламабад, отбеляза Ройтерс.

Растежът се забави, инфлацията се повиши, а резервите в чуждестранна валута намаляха, увеличавайки вероятността Пакистан да не изпълни международните си задължения.

Жени и деца чакат за безплатна храна в Лахор, Пакистан

Снимка: AP/БТА

Премиерът на Пакистан Шахбаз Шариф каза, че спасителната програма е голяма стъпка напред в усилията за стабилизиране на икономиката. "Това укрепва икономическата позиция на Пакистан за преодоляване на непосредствени до средносрочни икономически предизвикателства, като дава на следващото правителство фискално пространство да начертае пътя напред", каза премиерът, цитиран от Би Би Си.

Помощта от МВФ ще бъде разпределена за девет месеца.

Сделката с МВФ дойде след осем месеца трудни преговори за това как Пакистан да се справи със сериозните дългосрочни проблеми с болната си икономика. В замяна на помощта МВФ поиска повишаване на цените на енергията за потребителите, освобождаване от контрол курса на националната валута, подобряване събираемостта на данъците, както и да затягане на паричната политика.

Пакистан беше на ръба на дефолта. Голяма част от страната беше засегната от опустошителни наводнения миналата година, което добави нови към вече съществуващите проблеми, сред които висока инфлация и лошо икономическо управление от няколко последователни правителства, отбеляза Би Би Си.

Саудитска Арабия депозира 2 милиарда долара в централната банка на Пакистан във вторник, каза министърът на финансите на Пакистан Исхак Дар. Вчера Дар обяви, че централната банка е получила 1 милиард долара от ОАЕ.

Валутните резерви на Пакистан се очаква да нараснат до около 15 милиарда долара до края на този месец, каза финансовият министър.

Разходите за живот в Пакистан се увеличиха силно. Официално отчетената годишна инфлация в момента е почти 30%. Миналия месец централната банка повиши основния си лихвен процент до рекордно високите 22% в опит да успокои растящите цени.