Посолството на Русия в България припомни по каква схема трябва да стават плащанията за газ по новите правила.

Позицията на руската дипломатическа легация идва, след като  "Газпром" информира България и Полша във вторник, че ще спре доставките на газ, след като те отказаха плащат в рубли. Мярката за купуването на газ в рубли беше наложена от Москва на така наречените "неприятелски" страни в отговор на санкциите срещу нейното нахлуване в Украйна.

В последствие се разбра, че подаването на газ към Полша няма да бъде спирано, защото има предприети стъпки от страна на Варшава.

Темата за спирането на руския газ за България стана повод за разгорещени разговори от водещи политици през днешния ден.

Премиерът Кирил Петков отбеляза по време на пресконференция на "Продължаваме промяната", че е разговарял с председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Отговорът към действията на Русия не е само на България, отговорът ще бъде от цяла Европа", обяви Петков.

По-рано европейските лидери определиха съобщението на Русия, че прекъсва доставките на газ за Полша и България, като "изнудване".

"Европейските партньори на Полша и България ще им помогнат за доставки на газ", заяви на пресконференция председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Имаме споразумение със САЩ за увеличаване на вноса на втечнен природен газ за тази и следващата година, обяви тя. - Това е поредната провокация от страна на Кремъл, но тя не е изненада. Кремъл използва енергията, за да ни изнудва. Европейската комисия се подготвя за това в тясна координация и солидарност с държавите членки и нашите международни партньори. Нашият отговор ще бъде незабавен и координиран".

Около половината от вносния газ в Полша идва от Русия, а в България - поне три четвърти, отбелязва Euronews.

Ето и какво пишат от посолството на Русия:

Във връзка с появилите се в българското информационно пространство спекулации относно схемата на плащания от неприятелските за Русия страни за доставения от "Газпром експорт" газ бихме искали да напомним за следното.

Алгоритмът предполага прехвърляне на сумата, посочена в договора. В "Газпромбанк" чуждестранни купувачи откриват специални сметки във валута и в рубли. Купувач плаща за газа с валута. След това "Газпромбанк" продава валутата на Московската борса и прехвърля рублите на втората сметка на купувача за по-нататъшно изпълняване на задълженията към "Газпром експорт".

След това се извършва доставяне на газ. Не се предвижда участие на трети страни в схемата.