Промишленото производство в Русия нараства през декември с темпове, които не са отчитани от началото на 2017 г., въпреки че броят на новите поръчки от клиенти в чужбина намалява за втори пореден месец. Това показват данните от проучване на рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс глоубъл" (S&P Global), публикувани днес и цитирани от Ройтерс и БТА.

Индексът, отчитащ активността на мениджърите по доставките в руския промишлен сектор (PMI), на "Стандард енд Пуърс глоубъл" се повишава до 54,6 пункта през декември при 53,8 пункта през ноември. Това е най-високата стойност на показателя от януари 2017 г.

Всяка стойност над 50 показва експанзия.

Точно преди година - на 29 декември 2022 г., PMI отново показа разцвет, като се спря на 53,0, но със спад спрямо ноември с.г., когато отчете стойност от 53,2.  

"Отчита се увеличаване на търсенето (на промишлени изделия), но то е предимно от страна на клиенти на вътрешния пазар в Русия, тъй като новите поръчки за износ намаляват за втори пореден месец", се посочва в днешното съобщение на "Стандард енд Пуърс глоубъл".

Управляващите в Москва инвестират значителни средства в промишленото производство. От началото на военната си агресия в Украйна те наливат огромни суми в сектора на отбраната. Целта им е да бъде увеличено производството на боеприпаси, както и на устройства и оборудване с военно предназначение.

Нарастването на обема на продукцията на руския сектор на отбраната до голяма степен се дължи на търсенето на вътрешния пазар, според авторите на изследването.

Преди седмица от Института по икономика към Руската академия на науките съобщиха, че тази година страната изпитва недостиг от около 4,8 милиона работници, като прогнозата е острият проблем да се запази и през 2024 г.