Руската компания "Балкани", която работи на територията на "Лукойл Нефтохим Бургас", напуска България. Всички служители на предприятието са получили предизвестия за съкращения.

От "Лукойл Нефтохим Бургас" АД съобщиха пред БТА, че дружеството, което до този момент е поддържало електрическото оборудване на рафинерията, прекратява дейността си в България. След проведена процедура е избрана нова фирма, която ще извършва поддръжката на електрооборудването, като това трябва да се случи от януари 2023 година.

От "Лукойл" увериха, че новият контрагент е поел ангажимента да наеме всички работници и служители на "ГСИ-Балкани" ЕООД.

Директорът на Дирекция "Бюро по труда" (ДБТ) в Бургас Живко Янакиев потвърди, че при тях са постъпили документи във връзка с предстоящо съкращаване на служители от страна на "ГСИ Балкани" ЕООД. Папките пристигнали преди по-малко от месец.

"Това не се случва за първи път. Не мога да посоча точния брой на хората, които евентуално ще бъдат съкратени през януари догодина. Тук обаче говорим за висококвалифицирани кадри. Ако друга фирма поеме дейността, тези хора най-вероятно ще бъдат преназначени", каза Янакиев.

Преди повече от 10 години отново имаше съкращения в дружеството "Балкани". Тогава служителите излязоха и на протести.

"ГСИ Балкани" ЕООД е основано през 2001 година. Според данните от Търговския регистър едноличен собственик на капитала е акционерното дружество "Глобалстрой инженеринг" със седалище в Москва. През 2013 година в него са работили над 700 работници, като според последните данни броят на служителите към 2019 година е малко под 300. Оборотът на фирмата за същата година е в размер на 11 135 000 лева, което е с 6 на сто по-малко от предходната 2018 година. Печалбата за 2019 година е 579 000 лева, става ясно от данните в Търговския регистър.

Фирмата извършва строителна, монтажна, ремонтна и инженерингова дейност, услуги по сервизно обслужване и поддръжка на електрическо и КИП и А оборудване, производство на стандартно и нестандартно оборудване за промишлеността и резервни части.