Сибур, най-голямото руско нефтохимическо дружество, започна днес предварителни дейности по изграждането на огромен нефтохимически завод в района на Амур, в руския Далечен изток, предаде Франс прес. Предприятието ще бъде построено в партньорство с Китай.

Първият бетонен блок беше забит бавно в земята в девствената степ, брулена от вятъра в промишления град Свободни, на 150 км североизточно от Благовешченск на река Амур. Оттам на другия бряг се вижда Китай, с неговите осветени с разноцветни неонови светлини сгради.

Планирано е новият завод да бъде завършен през 2024 година. В проекта са инвестирани около 10-11 милиарда долара чрез съвместно дружество между Сибур (60 процента) и китайския гигант Синопек (Sinopec), който държи 40 процента и също така е акционер в Сибур.

Премиерът Михаил Мишустин, който е на обиколка в руския Далечен изток, приветства проекта във видеопослание от Благовешченск. Той изтъкна, че заводът ще доведе до създаването на хиляди работни места и до икономически растеж. Работата по изграждането му ще започне след получаване на разрешителните за строеж, които се очаква да бъдат готови тази есен.

В новия завод ще се произвеждат полимери от течни изкопаеми горива. Те се използват за направата на пластмасови изделия, които са силно търсени в света и най-вече в Китай.

В Далечния изток се работи по множество мащабни проекти, които демонстрират стремежа на Москва към по-голямо икономическо сътрудничество с Китай.

Заводът на Сибур ще бъде снабдяван от гигантско предприятие на Газпром, което също в момента се строи в Свободни. То ще бъде свързано с газопровода "Силата на Сибир", който бе открит в края на 2019 година в Благовешченск и доставя природен газ за Китай.

Сибур има амбицията да произвежда в новия Амурски газохимически комплекс (АГХК) по 2,7 тона полимери годишно, като по този начин ще удвои производството си. Три четвърти от продукцията се очаква да бъдат за Китай. Сибур очаква търсенето на полимери в Китай да нарасне с над 6 на сто за една година.

В завода ще работят около хиляда души, а по строителството - до 30 000. Един от партньорите на обекта е германската компания Линде (Linde).

Това е вторият проект за гигантски завод на Сибур след ЗапСибНефтехим в Тоболск, в Западен Сибир, чиято дейност е насочена повече към Европа.

Групата намалява дела на изкопаемите течни горива в производството си. От 15 години е инвестирала 1 трилион рубли (11,4 милиарда евро) в химическата промишленост.