Управителят на Руската централна банка (РЦБ) Елвира Набиулина заяви, че около 1 милиард долара са изтекли от Русия през миналата година. Тя определи тази сума като сравнително голяма, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

В изказване пред Държавната дума (долната камара на руския парламент) Набиулина отбеляза, че някои бъркат баланса на финансовата сметка, който в края на миналата година възлиза на 227 милиарда долара, и изтичането на капитали.

В същото време руското правителство повиши икономическата си прогноза за текущата финансова година въпреки наложените от Запада санкции, съобщи ДПА.

"Руската икономика се развива активно в рамките на новия модел на растеж", е заявил вчера президентът на страната Владимир Путин по време на заседание на правителството.

Въпреки че не предостави конкретни цифри, министърът на икономиката Максим Решетников заяви, че очаква тази година икономиката на Русия да нарасне с повече от 0,1 - 0,2 на сто.

Официалната прогноза досега беше за свиване на брутния вътрешен продукт с 0,8 на сто.

Руският държавен глава обясни, че оптимизмът му се дължи на растящите продажби в сектора на търговията на дребно и по-широкото използване на железопътната мрежа през април, които според него показват съживяване на икономиката.

Путин изрази надежда, че цените на петрола ще се повишат отново през второто тримесечие на годината, което ще увеличи приходите на Русия от износ.

Цената на суровия петрол наскоро се повиши значително след съобщението на ОПЕК, че възнамерява да намали производството си от средата на май.

Западните страни наложиха таван на цените на руския суров петрол и петролни продукти, за да затруднят финансирането на руската война в Украйна, но в същото време Китай и Индия значително увеличиха своите покупки на черно злато от Русия.

Въпреки това Москва спечели много по-малко от износа си на петрол през първото тримесечие, отколкото през същия период на предходната година, което доведе до значителен бюджетен дефицит.

Миналата седмица предварителни данни на финансовото министерство показаха, че бюджетният дефицит на Русия през първите три месеца на годината е достигнал до 2,4 трилиона рубли (над 29,15 милиарда долара).

Някои сектори обаче сигнализират за проблеми, въпреки че отбранителната индустрия работи на пълен капацитет.

Публикуваните вчера пролетните прогнозни на Международния валутен фонд (МВФ) също предвиждат, че БВП на Русия ще наддаде с 0,7 на сто през настоящата година на годишна основа, докато по-рано експертите на фонда очакваха ръстът да е 0,3 на сто. За 2024 г. МВФ очаква руската икономика да се разшири с 1,3 на сто, или с 0,8 процентни пункта по-малко в сравнение с предишната прогноза на МВФ.