Производствената активност в Русия продължава да отчита солиден растеж през март, подкрепена от по-бързото увеличаване на производството и продължаващия растеж на новите поръчки. Това сочат данните на индекса на мениджърите по доставките (PMI) на "Ес енд Пи глоубъл" (S&P Global), предаде ДПА.

Индексът е отстъпил до 53,2 пункта през март спрямо 53,6 пункта през февруари, но остава над прага от 50 пункта, който разделя растеж от спад.

Въпреки отстъплението през февруари, темпът на растеж е сред най-силните, отчитани от 2017 г., според проучването, както и най-бързият от три месеца. Той е подкрепен от повечето нови поръчки и силното клиентско търсене.

Новите поръчки са продължили да нарастват през март, макар и с по-бавен темп, който обаче е вторият най-висок от април 2019 г.

Същевременно новите поръчки за износ са се свили най-рязко от началото на годината.

По отношение на ценовите нива, инфлацията при цените на суровините се е ускорила до най-високото ниво от май 2022 г. на фона на повишенията в цените на доставчиците и неблагоприятната динамика на валутните курсове.

Продажните цени също са се повишили с най-бърз темп от близо година.

Предвид по-големите нужди руските производители са увеличили персонала си за пети пореден месец, а създаването на работни места е най-голямото от ноември 2018 г.

Новият модел "Москвич" в едноименния завод край Москва

Снимка: AP/БТА