Министерствата на финансите и на външните работи на Русия предложиха на руския президент Владимир Путин да спре действието на споразуменията за избягване на двойното данъчно облагане с т.нар. неприятелски страни. 

Министерството на финансите смята за необходимо да се преустановят данъчните споразумения със страни, които са въвели едностранни икономически ограничения на Руската федерация (заради инвазията й в Украйна).

"Въвеждането на ограничителни мерки (санкции - б.р.) едностранно е нарушение на международното право. ... Предлага се действието на тези споразумения (за избягване на двойното данъчно облагане) да бъде преустановено до възстановяване на нарушените права на Русия", се казва в съобщение на Министерството на финансите, цитирано от руските агенции.

По-рано Държавната дума прие два закона, единият от които е за преустановяване, а другият за денонсиране на споразумението с Латвия за избягване на двойното данъчно облагане и предотвратяване на укриването на данъци.

Преди месец министърът на финансите Антон Силуанов заяви, че Русия планира да запълни бюджетния си дефицит, причинен от западните санкции, като наложи специални нови данъци на големите компании, за да си осигури приходи за около 300 милиарда рубли (4 милиарда долара). 

Кои страни Русия смята за неприятелски

Списъкът (към март 2022 г.) включва САЩ, Канада, всички държави от Европейския съюз, Обединеното кралство, Украйна, Черна гора, Швейцария, Албания, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино и Северна Македония. А също и Япония, Южна Корея, Австралия, Микронезия, Нова Зеландия и Сингапур, заедно с Тайван, който Китай смята за своя територия, но се управлява независимо от 1949 г.