След нападението срещу Украйна на 24 февруари 2022 година руската икономика бе разтърсена сериозно - Западът наложи санкции на финансовата система на страната. Рублата се срина спрямо долара, Руската централна банка удвои лихвите, а московската борса бе затворена за няколко дни.

Водещи европейски политици заговориха за "обширни и сериозни последствия за Русия", икономистите предричаха спад с 15% на брутния вътрешен продукт за 2022 година.

Путин крие точните данни

Нищо подобно обаче не се случи. Макар миналата година да бе много тежка за руската икономика, тя се справи доста по-добре от прогнозираното. Ясна картина за състоянието ѝ няма - след инвазията Кремъл продължава да крие редица важни икономически данни. При всички случаи обаче колапсът не се състоя - въпреки санкциите и въпреки това, че много компании напуснаха страната.

"Би могло да се каже, че икономическият спад в Русия е много по-малък от прогнозираните 10 до 15 процента", казва пред ДВ Александра Вакру от Центъра за руски и евразийски проучвания към Харвардския университет. Тя предполага, че руският БВП е намалял с три до четири процента. Такива са и преценките на Световната банка, на МВФ и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Милиарден външнотърговски ръст през 2022

Причините за това, че руската икономика се справи по-добре от прогнозите, са различни. Едната са изкопаемите горива, най-вече нефтът и газът. ЕС не санкционира тези суровини веднага - икономиките на държавите членки останаха зависими от вноса от изток.

Миналата година Европа дълго време все още купуваше от руснаците нефт и газ, а в същото време Москва успя намери нови клиенти: Китай, Индия и други страни. В началото на февруари 2023 Руската централна банка съобщи за външнотърговски рекорд: през 2022 г. приходите са се увеличили с 211 милиарда евро - най-вече от износа на горива по значително по-високи цени.

Благодарение на тези приходи Москва можа до голяма степен да ограничи щетите за своята валута. Както казва пред ДВ инвестиционният консултант Крис Уифър, работил в продължение на 25 години в Русия, така се е оказало възможно ключовите отрасли да продължат да се поддържат. "Освен това така са били подсигурени не само военните разходи, но и финансирането на социални програми в името на поддържането на икономическата и социалната стабилност в страната."

Безработицата например продължава да е ниска - по неофициални данни тя е четири процента. Същевременно трябва да се има предвид, че голяма част от работната ръка вече не е на разположение - много хора са или мобилизирани, или са напуснали страната. Стабилизиращ фактор за руската икономика са и онези западни фирми, които не са напуснали страната.

Стари санкции, нови пазари

Още една причина за устойчивостта на руската икономика се крие в самите санкции, казва експертката от Харвард Вакру. В държави като Венецуела, Иран и Русия санкциите така и не постигат желания ефект. А и Кремъл има опит със санкциите, наложени покрай анексията на Крим. Така например през февруари и март 2022 Руската централна банка предприе решителни стъпки за укрепване на финансовата система. Увеличаването на лихвите помогна да се предотврати срива в банковата система, тъй като по този начин инфлацията се успокои.

Според Уифър десетилетието на санкции след анексията на Крим е подложило руските банки на един вид постоянен стрес тест и страната е станала по-самостоятелна в ключовите отрасли и в производството на храни.

Роля за нарасналата устойчивост играе и разширяването на търговията с Индия и Китай. Освен това Русия печели и от т.нар. "паралелен внос" - чрез него Русия внася западни стоки по заобиколни пътища през Индия, Китай и други азиатски държави.

Ще има ли промяна?

Прогнозите за по-нататъшното развитие на руската икономика обаче не са еднозначни. МВФ очаква лек ръст от 0,3 процента, докато други експерти прогнозират икономически спад от две на сто.

През последните 12 месеца Европа успя до голяма степен да се освободи от зависимостта си от руския енергиен внос. Но няма гаранции, че наложеният през декември таван за цените на петрола ще функционира. Списание "Икономист" написа, че руският износ на нефт ще си остане на високо ниво - благодарение на търсенето от Индия и Китай, но на по-ниски цени.

Уифър смята, че новите санкции на ЕС, въведени на пети февруари, засягащи дизела и други сходни продукти, могат да се окажат ключов момент. "Има голяма въпросителна по отношение на това колко пари ще може да спечели Москва през тази година от износа и рафинирането на изкопаеми горива", казва Уифър. "Но при всички случаи те ще са по-малко, отколкото през 2022 година - това е сигурно."

Материалът е публикуван ТУК>>