Правителството на САЩ ще обложи вноса на алуминия и неговите производни, произведени в Русия, с вносно мито в размер на 200 процента, считано от 10 март, съобщи американската администрация.

Вашингтон също така възнамерява да прилага 200-процентовото мито върху вноса на всяко количество първичен алуминий, разтопен или отлят в Русия, считано от 10 април, пише още в разпространеното съобщение от Белия дом.

Руският алуминий се произвежда от минната компания "Русал", и представлява около 6 на сто от световните доставки. Доставките за САЩ представляват 7 на сто от приходите на "Русал" през първото полугодие на 2022 г. Компанията не се е отзовала на запитване за коментар по темата от страна на Ройтерс.

Руският алуминий представлява само малка част от американския внос. Доставките на необработен алуминий и сходни сплави от Русия за САЩ са възлизали на 191 809 тона, или приблизително 4,4 на сто от вноса на подобни суровини през миналата година, докато през 2018 г. този дял бе 8,9 на сто, както и 14,6 на сто през 2017 г., според данни на "Трейд дейта монитър".

Анализатори обаче предупреждават, че ако Русия реши да отвърне на 200-процентовото мито върху алуминия, може потенциално да ограничи износа на никел или паладий, които са важни за САЩ.

Никелът е жизненоважен за космическата индустрия и батериите. Паладият пък представлява ключов компонент за катализатори в автомобилите.

От Белия дом съобщиха още, че налагат нови санкции за над "200 физически лица и организации, включително играчи в Русия и в трети страни в Европа, Азия и Близкия изток, които подкрепят военните усилия на Русия".

Новите ограничения включват повече от 40 руски губернатори и ръководители на републики, фигури от политиката, науката. Сред тях са: вицепремиерът Татяна Голикова; министърът на науката и висшето образование Валери Фалков; Алексей Чекунков, министър на развитието на Далечния изток и Арктика; министърът на труда и социалната защита Антон Котяков; министърът на природните ресурси и екологията Александър Козлов; министър на културата Олга Любимова; министър на спорта Олег Матицин; Министърът на цифровото развитие, телекомуникациите и медиите Максут Шадаев; министър на енергетиката Николай Шулгинов; ръководителят на Министерството на извънредните ситуации на Русия Александър Куренков; журналист от ВГТРК Олга Скабеева; изпълняващият длъжността ръководител на LPR Леонид Пасечник.

"Ще санкционираме още играчи, които са свързани с руската отбранителна и технологична индустрия, включително такива, които са отговорни за това, че Русия се е сдобила с продукти, които попадат под санкциите, или за това, че помагат на Москва да заобикаля санкциите", изтъква Белият дом.

Освен това американското министерство на търговията ще предприеме действия по контрол на износа, които ще са насочени срещу близо 90 компании в Русия и в трети страни, включително и в Китай, за които се твърди, че са заобикаляли санкциите, за да оказват подкрепа на руския отбранителен сектор. На компаниите, срещу които ще бъдат насочени тези действия, ще бъде забранено "да купуват продукти, като например полупроводници, които са произведени в САЩ или в чужбина, ако съдържат някои американски технологии или софтуер".

На сайта на министерството на финансите на САЩ, в което подробно се представят санкциите, се споменава и името на базираната в София компания "Таерио интернешънъл" (Taerio International). 

Според Търговския регистър фирмата е основана през септември 2018 г. с начален капитал от 2 лева. Едноличен собственик е Маркус Герхард Мюлер, а предметът на дейност е търговия със стоки, софтуер и технологии за сигурност; покупко - продажба на недвижими имоти; участие в други дружества, както и всякаква друга стопанска дейност, незабранена от закона.  

Белият дом подчерта, че всички тези мерки са взети "в координация с партньорите и съюзниците от Г-7".