Рекордно ниското ниво на безработица в Русия през юни подчертава острия недостиг на работна ръка в страната, въпреки че възстановяването от миналогодишния икономически спад продължава с двуцифрени темпове на растеж както при заплатите, така и при продажбите на дребно. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на най-новите данни на руската статистическа служба Росстат.

След като нахлу в Украйна през февруари миналата година, Русия бе ударена от редица западни санкции, което доведе до свиване на икономиката на страната с 2,1 на сто през 2022 г., припомня БТА. Все пак спадът бе по-малък от очакваното, а Москва го представи като доказателство за устойчивостта на руската икономика.

Москва редовно цитира посочва ниската безработица и различни други показатели като знак, че икономиката й се възстановява, но недостигът на работна ръка, изострен от частичната мобилизация през миналия септември, е напът да повлияе негативно на дългосрочното развитие.

Безработицата в Русия е спаднала до рекордно ниско ниво от 3,1 на сто през юни, съобщи Росстат. Също така продажбите на дребно са скочили с 10 на сто през юни на годишна база. През юни 2022 г. те намаляха с почти толкова, с колкото сега растат.

Отделни данни показаха, че реалните заплати в страната са се повишили с 13,3 на сто през май.

Реалните разполагаеми доходи на руснаците през второто тримесечие са нараснали с 5,3 на сто на годишна база, след като останаха без промяна през същото тримесечие на миналата година.

Росстат ревизира нагоре ръста на реалните разполагаеми доходи през първото тримесечие - до 4,4 на сто. Като цяло доходите в Русия са намалели с 1 на сто през 2022 г.

Междувременно руският брутен вътрешен продукт е нараснал с 1,4 на сто през първото полугодие на 2023 г. на годишна основа, съобщи министерството на икономическото развитие.

Руската рубла потъна до минимум от над 16 месеца

В същото време руската рубла поевтиня с над 2 процента до минимум от над 16 месеца, подминавайки прага от 94 рубли за долар днес под натиска на политическите рискове, поевтиняването на петрола, предаде Рпйтерс.

В следобедната търговия курсът бе 94,16 рубли за долар, след като в по-ранната сесия отбеляза 94,32 рубли за долар - най-ниското ниво на руската валута от 28 март 2022 година.

Спрямо еврото отстъплението е с 1,8 на сто до 103 рубли за долар, което също е най-ниският курс от над 16 месеца. Спрямо юана рублата също загуби 1,8 на сто.