Русия наложи на 74 компании от 11 страни, сред които и България, контрасанкции в сферата на военнотехническото сътрудничество, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на кабинета в Москва.

Руското правителство одобри списък с юридически лица, спрямо които ще се прилагат специални икономически мерки. Съответното постановление е изготвено, както предвижда указ на президента Владимир Путин за "ответни специални икономически мерки във връзка с неприятелски действия от страна на някои чуждестранни държави и международни организации".

Списъкът включва 74 организации от България, Великобритания, Германия, Канада, Литва, Словакия, Полша, Чехия, Черна гора, Естония и САЩ. Забранява се сключването на сделки в сферата на военнотехническото сътрудничество (ВТС) с компаниите от този списък, се казва в съобщение от пресслужбата на правителството.

ВТС е форма на дейност в областта на международните отношения, свързана с износа и вноса, включително доставката или закупуването на военни стоки, както и разработването и производството на такива продукти.

В обхвата на руските "контрасанкции" влизат 21 организации от Германия, 15 от България, 12 от Полша, шест от Словакия, пет от Литва, четири от Чехия, три компании от Обединеното кралство и Черна гора, две от САЩ и Канада и една организация от Естония.

Пълният списък е публикуван на уебсайта на правителството на Руската федерация и може да видите тук >>. Сред тях са българските "Арсенал", "Терем" и "Дунарит".

През май т. г., изпълнявайки същия указ, руското правителство одобри друг списък с юридически лица, спрямо които се прилагат специални икономически мерки. Към момента в него са включени 31 компании от Германия, Франция, други европейски страни, както и от САЩ и Сингапур. "Черният списък" включва търговци, оператори на подземни газови хранилища и бивши дъщерни дружества на "Газпром", като им е забранено да сключват сделки и да извършват операции с ценни книжа.