България получи, по-рано тази година, изключение от въведените от ЕС санкции срещу вноса на руски петрол по море заради географското си положение, заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, предаде кореспондент на БТА в Брюксел.

Изключението е до края на 2024 г., отбеляза той. Целта на изключението е България да може да се снабдява, а не да продава внесения руски петрол на други държави - от ЕС или чужди страни, поясни той.

Говорителят допълни, че този въпрос е изяснен в насоките за прилагане на санкциите. Насоките са представени на сайта на ЕК, добави той.

Преди няколко дни стана известно, че служебното правителство смята да отмени забраната "Лукойл Нефтохим" да изнася горива, произведени от руски нефт. Забраната за износ на нефтопродукти ще отпадне поне до края на 2024 г., предвижда предложението, което беше публикувано за обществено обсъждане.

През юли 2022 г. правителството на Кирил Петков забрани на "Лукойл Нефтохим" да изнася произведени от руски нефт горива. 

По-рано ЕС въведе забрана за покупката, вноса или преноса на руски суров петрол и някои петролни изделия. Предвижда се постепенното спиране на този внос да отнеме шест месеца за суровия петрол и до осем месеца за други преработени петролни продукти. Временно изключение се предвижда за вноса на суров петрол по тръбопровод в онези държави от ЕС, които заради географското си разположение страдат от особена зависимост от руските доставки и нямат засега възможности да ги заменят.

На 3 юни тази година ЕС одобри окончателно отстъпката за България при налагането на частично петролно ембарго срещу Русия, като дерогацията изтича в края на 2024 г.