Руският Национален платежен депозитар (НПД - National Settlement Depository - NSD) подаде иск в Съда на ЕС в Люксембург за отмяна на европейските санкции срещу него, съобщи депозитарът, цитиран от Ройтерс и БТА.

ЕС включи през юни в списъка със санкционираните организации руския НПД, който Москва възнамеряваше да използва за обслужване на еврооблигациите на Русия.

В съобщението, цитирано от ТАСС, е посочено, че целта на иска е да се докаже неправомерността и необосноваността на включването на НПД в санкционните списъци на ЕС, в резултат на което са пострадали руски и чуждестранни инвеститори.

На 22 юни президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който се установяват временни правила, съгласно които ще бъдат изплащани задълженията по външния дълг на Русия. Още на следващия ден руското финансово министерство обяви, че покрило своите задължения по две емисии еврооблигации, деноминирани в щатски долари, като е превело 12,51 милиарда рубли (234,5 милиона долара по курса на 23 юни) на Националния депозитар.

Руското МФ отбеляза, че спазва процедурата, установена с указа на Путин, която предвижда превод на суми в рубли към Националния депозитар преди да бъдат изплащани на държателите на руски облигации, обособени в три групи, на етапи, в зависимост от размера на приложимите за всеки инвеститор санкции. 

Каква е схемата

Държателите на ценни книжа ще трябва да си открият банкови сметки в руска валута, за да си получат парите, обявиха от МФ.

Съгласно указа правителството получи 10 дни да избере банки, които да извършват плащанията по еврооблигациите по новата схема, което предполага, че Русия ще смята задълженията си по дълга за погасени, макар да е платено на притежателите на облигации в рубли.

Схемата е почти идентична с тази за плащане на газовите доставки с посредничеството на "Газпромбанк".

По-рано, на 2 юни, МФ на Русия съобщи, че функцията на агент по плащанията по руски облигации се прехвърлят от подразделението на "Ситибанк" (Citibank) в Лондон именно на Националния платежен депозитар (НПД).

Руското правителството смята, че има средствата, но не е в състояние да изплаща лихви на притежателите на облигации в договорената валута поради санкциите и обвинява Запада, че се опитва да вкара Русия в неизпълнение (дефолт).