Румънският премиер Марчел Чолаку, който е на работно посещение в САЩ, се срещна с министъра на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм, с американски конгресмени и с представители на компаниите "Гугъл" (Google) и "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin), съобщава агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Сред обсъжданите теми бяха укрепването на Стратегическото партньорство между Румъния и САЩ с акцент върху икономиката, енергетиката и отбраната; включването на Румъния в програмата за безвизови пътувания до САЩ; сигурността в Източна Европа и Черноморския регион; подкрепата на Румъния за Украйна и Република Молдова.

Румъния има за цел да постигне енергийна независимост и да осигури необходимите ресурси за своите граждани и икономика, независимо от развитията в международен план, заяви премиерът Марчел Чолаку на срещата с министъра на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм.

Чолаку посочи, че проектите за трети и четвърти реактор на АЕЦ Черна вода и за атомна централа с малки модулни реактори остават приоритет за Румъния с оглед на поетите ангажименти в борбата с климатичните промени. По думите му "енергийната сигурност остава стратегически приоритет за Румъния", а сътрудничеството със САЩ в енергийната сфера е сред "основните стълбове на Стратегическото партньорство между двете страни".

Министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм подчерта интереса на американската страна към сътрудничество с Румъния в енергийната сфера, най-вече в областта на възобновяемите енергийни източници. На срещата е бил поставен акцент върху ядрената енергетика, която представлява особен интерес за САЩ, тъй като участват в проекта за развитие на румънската атомна централа Черна вода, включително чрез финансиране в размер до 3,05 млрд. долара чрез ЕксимБанк, информира Аджерпрес.

Румъния иска САЩ да бъдат основният неевропейски партньор на страната в икономическата сфера, заяви Чолаку на пресконференция във Вашингтон след срещите. Премиерът подчерта, че в Румъния може да бъде създаден хъб за американските компании, който да допринася за по-нататъшното развитие на страната, а в бъдеще - и за възстановяването на Украйна, съобщава Аджерпрес.

Премиерът припомни, че САЩ са разположили над 2000 свои войници и военна техника от последно поколение на територията на Румъния. "Смятам, че можем и в икономическата сфера да създадем един хъб за американските компании, което ще допринесе естествено и до развитието на Румъния, а в бъдеще и за възстановяването на Украйна", коментира Чолаку.

На срещата с представители на компанията "Гугъл" румънският премиер увери, че големите технологични компании, които искат да разширят бизнеса си в Източна Европа, ще намерят в Румъния отлични възможности.

С представители на компанията "Локхийд Мартин" румънският премиер е обсъдил реализацията на джойнт венчър в Румъния за поддръжка и основен ремонт на самолетите F-16, съобщава Аджерпрес. Чолаку говори за програмата за обучение на пилоти на изтребители, включително украински пилоти, в която участват Нидерландия и американската компания "Локхийд Мартин".

"Вече има сътрудничество с "Локхийд Мартин" за системата за поддръжка (на самолетите), но искаме да разширим малко сферата на интерес", заяви румънският премиер.

Посещението на Марчел Чолаку в САЩ продължава със срещи с представители на еврейски асоциации, с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и с председателя на Общото събрание на ООН Денис Франсис.

В румънската делегация са също министърът на отбраната Анджел Тълвар, министърът на икономиката Раду Опря и министърът на външните работи Луминица Одобеску.