Най-големият фотоволтаичен парк в Румъния и в Югоизточна Европа, простиращ се на приблизително 170 хектара, бе открит днес в Ратещ в южния окръг Арджеш. Това предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.

"Ползите от това съоръжение са многобройни и имат значително въздействие върху Румъния" каза при откриването държавният секретар в Министерството на енергетиката Мариус Нягу.

"Направихме някои проучвания (...), чрез които изчисляваме, че към 2030 г. само в сектора във фотоволтаичната индустрия ще имаме около 45 000 колеги, отделна работа е вятърната индустрия. В този приблизителен сценарий виждаме 45 000 постоянни служители във фотоволтаичната индустрия, което от наша гледна точка е много важно, работим по въпроса с различни партньори (...) Вече не сме нова технология, вече не е като преди 12-13 години, когато бяха инсталирани първите фотоволтаични панели", каза изпълнителният директор на Асоциацията на румънската фотоволтаична индустрия (RPIA) Андрей Маня.

Представителите на компаниите, участващи в инвестицията, също говориха за проекта в Ратещ и за перспективите на възобновяемата енергия.

"Виждаме как се развива секторът на възобновяемата енергия в Румъния. (...) Румънският пазар е ключов в Югоизточна Европа и се стреми да постигне целите за 2030 г. за намаляване на емисиите на парникови газове", каза директорът на "Еконерджи Балкан" (Econergy Balkan) Богдан Асанаке.

"През последните две години завършихме изграждането на най-големия фотоволтаичен парк не само в Румъния, но и в Югоизточна Европа. Това е (...) началото на нова епоха в енергетиката в Румъния", каза представителят на "Нофар Енерджи Румъния" (Nofar Energy Romania) Фави Стелиан.

Най-големият фотоволтаичен парк в Югоизточна Европа беше открит по време на първото издание на "Солар оупън дей" (Solar Open Day).

Паркът обхваща площ от приблизително 170 хектара в община Ратещ в окръг Арджеш. Изграждането му започна през 2022 г. и завърши след 18 месеца, през септември тази година. Инвестицията възлиза на над 100 милиона евро.

В парка са монтирани 135 000 панела с обща инсталирана мощност 155 мегавата. Фотоволтаичният парк в Ратещ може да захранва 100 000 домакинства.