На церемонията, започнала с натискане на символично копче, присъстваха премиерът на Бангладеш г-жа Шейх Хасина Вазед, министърът на науката и технологията Еафеш Осман, руският вицепремиер Юрий Борисов и Александър Локшин от ръководството на Росатом, предаде ТАСС.

Строежът на Първи енергоблок започна преди 8 месеца, напомни пред събралите се Локшин. Шейх Хасина Вазед изрази надежда до 2023-2024 г. двата реактора да осигуряват на Бангладеш общо 2400 мегавата електроенергия. "Оттам нататък близо 10 на сто от общото производство на електроенергия в страната ще се падат на ядрената енергетика", изтъкна тя.

Шейх Хасина Вазед отбеляза, че за построяването на АЕЦ "Рупур" е мечтаел още баща й - основателят на Бангладеш, първият президент и премиер на страната Шейх Муджибур Рахман (убит при военен преврат през 1975 г., бел. ТАСС).

"Руската федерация откликна на молбата на Бангладеш да съдейства за изграждането на централата. Изразявам благодарност на правителството и народа на Русия за предоставената подкрепа", заяви тя.

АЕЦ "Рупур" с два реактора тип ВВЕР-1200 се строи по руски проект на 160 км от столицата на Бангладеш Дака по договор от 25 декември 2015 г. Работата по Първи енергоблок започна през декември м. г. На 8 юли 2018 г. бангладешкият регулаторен орган издаде лиценз за проектиране и изграждане на Втори блок.

Проектантската и строителната дейност е поверена на Атомстройекспорт - част от структурите на Росатом. Оборудване за реакторния остров и за спомагателните инсталации в машинната зала доставя ресорното поделение на Росатом - Атоменергомаш. Предприятията от тази група ще изработят реакторните корпуси, вътрешнокорпусните устройства, парогенераторите, помпите и другата необходима техника. Промишлената експлоатация на Първи енергоблок се предвижда да започне през 2023, на Втори - през 2024 г.