Компенсация на фирмите за скъпия ток, повече държава в икономиката, планът за възстановяване, пряка подкрепа за фирмите, особено на малките и средните. Тези спасителни, както ги определи самата тя, действия на правителството открои лидерът на БСП, министър на икономиката и вицепремиер Корнелия Нинова на среща с актива на левицата в Благоевград, пред който представи икономическите параметри на Бюджет 2022.

"Спасяваме икономиката с четири действия. Едно краткосрочно, две средносрочни и едно стратегическо. Спешното краткосрочно е компенсацията от 250 лв. на мегаватчас електроенергия за фирмите", каза Нинова, цитирана в съобщение на партията.

Нинова обяви, че и средносрочните мерки са заложени в бюджета - инвестиционни разходи от страна на държавата, които се "удвояват от 2.9% на 5.8% от БВП". "Повишаване и доходите, което ще увеличи потреблението."

Планът за възстановяне и устойчивост е стратегическата политика за икономиката, отбеляза министърът на икономиката.

"Ключово важно е в него да се наблегне повече на пряката помощ за фирмите и по- малко на финансовите инструменти. Особено внимание трябва да обърнем на малките и средни предприятия. Стабилизирането на икономиката и индустрията е гаранция за растеж. При правилна политика в следващите месеци можем да постигнем и повече от заложения 4.8 процента ръст на БВП", обяви Корнелия Нинова.

Вицепремиерът и председател на БСП подчерта, че засилване ролята на държавата в икономиката е принципна и дългогодишна политика на БСП. Тя припомни, че ГЕРБ считаха това за социалистическа отживелица. "Времето показа колко сме били прави", заяви Нинова.

Срещата в Благоевград бе част от националната обиколка на БСП.