Всеки ден оставане на това правителство е вредно. Това заяви в декларация от името на ПГ на "БСП за България" в парламента лидерът на левицата Корнелия Нинова по повод новия външен заем на България в размер на 5 милиарда лева.

Нинова отбеляза, че за десетгодишното управление на Борисов, той е взел общо 30 млрд.лв. заеми и изтъкна, че срещу тях имаме спад на качеството на здравеопазването, увеличаване на функционалната неграмотност на децата, увеличаване на неравенствата и все по-нездравословна околната ни среда.

"Премиерът на България ще бъде запомнен с честите смени на позицията си по един и същи въпрос според ситуацията на деня, но по един той е абсолютно последователен - погазване на парламентарната република и разграждане на държавността. За Борисов понятието разделение на властите и взаимен контрол между тях, е непознато. За десет години той не дойде да внесе поне един бюджет, да присъства поне на една актуализация на бюджета", посочи Нинова и допълни, че всички плащаме, за да може един човек да харчи еднолично, непрозрачно, безотчетно за своето политическо оцеляване.

Снимка: БТА

В началото на декларацията Нинова попита защо се е появила необходимост от нов дълг?

"Та нали само преди няколко месеца министър-председателят твърдеше, че въпреки кризата не се налага да взимаме нов заем, защото в резерва на държавата има девет милиарда лева. Към края на 2019 г. държавният дълг отнесен към брутния вътрешен продукт на България е около 20 процента. Само едно сравнение, при заклеймяваното от ГЕРБ, лошо управление на социалистите, дългът в края на 2009 г. беше 13 процента", коментира тя.

Вторият въпрос, който Нинова открои, е защо е трябвало да се емитира дълг на международния пазар. "Специалисти казват, че много по-полезно за българската икономика и финансови пазари такава сума да бъде емитирана на вътрешния пазар. При свито търсене, при намаляващ износ, и без особен интерес към кредитиране, при затруднение по осигуряването на достатъчно големи пакети от нискорискови държавни ценни книжа, емитирането на вътрешен заем би решило наши вътрешни икономически проблеми", каза тя.

Лидерката на социалистите определи като "неадекватни" твърденията на правителството, че е постигнало "супер ниска цена на дълга".

Всъщност годишната лихва по десет годишните облигации е 0,4 процента, а на 30-годишните облигации 1,4 процента. За сравнение последният заем в евро от ЕС в размер на един милиард само е при лихва от 0,1 процент. От месеци Европейската централна банка и централната банка на САЩ поддържат нулеви дори отрицателни проценти, които поддържат цените на държавните облигации на развитите страни около нулеви и отрицателни, посочи Нинова.

Тя попита ще стимулира ли този заем икономиката и ще подобри ли жизненото равнище на народа или както винаги по думите й "ще бъде изхарчен предизборно, непрозрачно и не по правилата".

Лидерът на левицата заяви, че има обяснение и то е, че тези пари ще бъдат използване за погасяване на стари заеми на Борисов от 2016 г., за покриване на дефицит от близо 3,5 млрд.лв. По-важно е, че срещу тези пари няма никакъв план за икономически растеж, за реформа в здравната система, за екологични политики, за увеличаване на доходите, за намаляване на неравенствата, каза тя и допълни, че у нас тези пари "се пилеят от прозореца на джипа", коментира Нинова.

На декларацията на БСП - отвърна здравният министър Кирил Ананиев, който е в НС за парламентарен контрол.

"Ще изведем държавата от кризата, както сме обещали", каза той.

От левицата попитаха защо е било нужно да поемаме нов външен дълг от 2,5 млрд. евро.

За какво ще ги използваме, трябва да имате сериозни познания какво ни предстои до края на годината, какво предстои следващата година, взимаме предвид и епидемията, обърна се той към Корнелия Нинова, която прочете декларацията от името на социалистите.

Финансовият министър поясни, че начертаните мерки - икономически и социални, заради пандемията, - трябва да бъдат изпълнени, защото правителството е поело ангажимент.

Когато решите да вземете думата, ще Ви помоля да се подготвите с цялата реална информация, а не с лъжовна, поиска той от Нинова.

Ананиев отбеляза, че веднага след емисията в сряда е получил обаждане от ръководството на ЕК и е бил поздравен за постигнатия най-добър резултат през 2020 г .

През тази година 27 страни са направили 27 емисии, но нашата емисия е с най-нисък лихвен процент - 0,375, Румъния - 3,25 на сто, Унгария - 2,60/2,70 процента, сравни той.

В същото време от тези 27 държави половината са членки на еврозоната и те са постигнали по-висок лихвен процент, подчерта финансовият министър.

За 30-годишните книжа посочи, че четири държави са теглили кредит през 2020 за този период, ние сме на първо място с 1,37 процента, докато другите се движат между 2,5-4 на сто. От тези четири държави, три са членки на еврозоната и една на ЕС.