Готови сме с проект на Закон за събиране на вземанията, изцяло нов, самостоятелен закон по тази тема. Това обяви на пресконференция вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, която се срещна с представители на организации в защита на потребителите, за да обсъдят темата.

Министър Нинова съобщи, че ще има публичен регистър на фирмите, които се занимават със събиране на вземанията и изтъкна, че досега такъв не е имало. Регистърът ще се води в министерството от Комисията за защита на потребителите.

Нинова обясни, че ще има изисквания към фирмите, които се занимават с тази дейност:

  • 500 000 лева капитал;
  • в предмета на дейността ще е вписано, че ще се занимават с тази дейност,
  • членовете на управителните органи на такива компании не трябва да са осъждани и срещу тях не трябва да има наказателни преследвания за престъпления от общ характер.

Абсолютно сме наясно срещу какво се изправяме. В оборот са 4 млрд. лева по този въпрос, наясно сме каква сила имаме срещу себе си и какво може да последва от това, което започваме да правим, коментира вицепремиерът и министър на икономиката, цитирана от БТА.

Но сме още по-наясно със себе си, че няма да се откажем, категорична е Нинова. По нейните думи хората имат нужда от тази закрила, имат нужда да видят, че има държава и че тя няма да позволи произвол върху тях и семействата им. 

Преди няколко дни омбудсманът Диана Ковачева съобщи, че е изпратила писмо до Корнелия Нинова, в което потвърждава необходимостта от спешни законодателни промени за регламентиране дейността на събирачите на вземания, т. нар. колектори. Поводът за писмото е именно инициативата на министъра за обсъждане и изготвяне на законопроект, който да регулира дейността на тези дружества.

Ковачева подчертава важността от спешно приемане на законодателни мерки, чрез които да се предостави допълнителна защита на гражданите и контрол при упражняването на дейностите по прехвърляне на вземания и извънсъдебното им събиране. Тя посочва, че в условията на пандемия проблемите на хората са още по-изострени заради извънредното положение, довело до намалели или дори липса на доходи.

"Безспорно трябва да бъде намерено нормативно решение на тези проблеми, било то с цялостна регламентация в отделен законопроект, който се отнася до дейността по извънсъдебно събиране на задължения и правила за прехвърлянето им, било с промени в действащи нормативни актове", написа омбудсманът.