Спечелихме на първа инстанция делото с мобилните оператори, съобщи на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Административният съд - София град се е произнесъл по тяхна жалба срещу заповедта на Министерството на икономиката и индустрията, издадена в края на миналата година, с която се забранява повишаването на цените, а намеренията им за това са нелоялна търговска практика, допълни министърът, цитирана от БТА.

Нинова каза, че мотивите на жалбоподателя - "Теленор България", са били, че индексирането на цените по договорите с потребителите не представлява особено важен обществен интерес. Бихме искали да им кажем, че в момента повишаването на цените и натискът върху живота на хората е въпрос от най-висок обществен интерес за нас и съдът е признал тези наши мотиви, произнесъл се е по този въпрос със следното определение: "Оставя без уважение жалбата на "Теленор България" за отмяна изцяло на предварителното изпълнение на заповедта на Министерството на икономиката и индустрията", заяви Нинова. Тя допълни, че това определение може да бъде обжалвано с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.

"Повишаването на цените ще бъде незаконно заради заповедта ни и нейното предварително изпълнение и решението на съда. Не пращайте на хората смс-и, това е подвеждаща информация - не може да вдигнете цените докато тече това дело", категорична е Корнелия Нинова.

"Тяхно фирмено решение е какво ще правят сега", заяви вицепремиерът в отговор на въпрос дали очаква компаниите да вдигнат цените не със задна дата, а в бъдеще.

Преди дни Корнелия Нинова оповести, че два от мобилните оператори не могат да вдигнат и с една стотинка таксите и че Комисията за защита на потребителите е издала заповеди, с които забранява на "Теленор" и "А1" да индексират цените по ред, който не е предвиден в сключените между него и потребителите договори.

Причината е, че два от операторите - "Теленор" и "А1", са опитали да увеличат таксите за две години, със задна дата - за 2021 г. и 2020 г. Те нямат право на това, защото в договорите, които са подписали с потребителите, пише, че имат право само един път за една година да вдигат таксите, обясни тогава Нинова и определи намерението им като нелоялна търговска практика.

"Издадохме заповед, с която забранихме това да се случва, и тази заповед я въведохме в т.нар. предварително изпълнение. В момента не могат да увеличат и с една стотинка таксите", коментира тя.

"Виваком" не подлежи на тази заповед, тъй като не е поискала увеличение за 2021 г. и за 2020 г., а само за 2021 година.

Припомняме, че в края на декември А1 и Теленор обявиха, че вдигат месечните такси на абонатите си заради инфлацията.

От А1 посочиха тогава, че увеличението отразява инфлацията през последните две години. Такава промяна е заложена във всички договори за частни и бизнес клиенти.

Очакваният ръстът на месечните такси за първото тримесечие на годината за клиентите на А1 да бъде с 4,1 процента. Официално обаче яснота, с колко с точно ще се вдигнат цените на абонаментните плановете на компанията ще има след като НСИ обяви инфлацията за 2021 година.

От Теленор мотивираха решението си да вдигнат цените на услугите си със същия мотив. От телекома планираха увеличение на цените на всички услуги (освен тези на фиксираните услуги и тези, за които се полага отстъпка заради ТЕЛК решение) с 5% от февруари 2022 година.

Важно е да отбележим, че такива условия са заложени в договорите на телекомите и те не могат да бъдат прекратени, без да бъдат платени неустойки.

"Виваком" също планира да индексира месечните абонаментни такси, като промените ще бъдат минимални и няма да надвишават натрупаната инфлация за 2021 г.

Увеличението на месечните такси ще бъде не повече от 1 лев с ДДС за всяка услуга от февруари 2022-а, пише в съобщението на телекома.