Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ и Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ остро възразяват срещу отношението, което демонстрира служебното правителство към българския бизнес. Не само, че не се вижда желание за бъдеща подкрепа, но дори действащите програми са замразени по неясни за нас причини, съобщиха от двете организации.

Министерството на икономиката обаче разсея опасенията за спрени програми за подкрепа.

От бизнеса настояват да бъдат отворени настоящите програми или да бъдат предложени по-добри в кратки срокове. Двете организации искат спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество и Икономическия съвет, заради неяснотата как ще продължат икономическите и социалните мерки, въведени във връзка с кризата.

"Нашите две организации положиха огромен труд, за да се стигне все пак до някаква подкрепа за бизнеса, която изчезна като с магическа пръчка. Защото явно някой е решил да се запознае по-подробно с програмите и ние чакаме на неговото благоволение дали ще ги пусне отново, дали ще ги спре изобщо или как ще ги трансформира след 31 май", посочват от организациите.

"В публичното пространство министри казват, че се работи по някакви мерки, но нямаме информация от първа ръка дали това е така. Ако действително има разработване на варианти за подкрепа, то това се случва без участието на бизнеса, което е недопустимо. Входирали сме писма за срещи с министерствата на финансите, икономиката и туризма, като до момента нямаме обратна връзка дали и кога ще има такава. Единственото, което се случи беше протоколна среща с министъра на туризма, на която си говорихме общи приказки и не усетихме да има готови решения за излизане от ситуацията, в която сме поставени", посочват още от организациите.

Няма спрени мерки в подкрепа на бизнеса, заявиха по-късно в отговор от Министерството на икономиката. Сега действащите антикризисни програми изтичат в края на май.