Излишъкът на Китай по търговията със САЩ е достигнал рекордните 323 милиарда долара през 2018 година, макар износът да е намалял през декември, съобщиха световните агенции.

Китай е изнесъл за американския пазар стоки за 478 млрд. долара, което е увеличение с 11,3 на сто спрямо 2017 година, а е внесъл продукти за 155 млрд. долара или повече с едва 0,7 на сто, сочат данни на китайските митници, цитирани от ДПА.

Същевременно цялостният китайски износ е нараснал с 9,9 на сто през 2018 година, а вносът - с 15,8 на сто.

През декември обаче китайският износ неочаквано се е понижил с най-силен темп от две години, като спад отчита и вносът, допълва Ройтерс. Данните указват отслабване на втората по големина световна икономика през 2019 г. и влошаване на световното търсене.

Като цяло китайският износ през декември се е свил с 4,4 на сто спрямо същия месец на предходната година на фона на отслабването на търсенето на повечето големи пазари. Вносът също отбелязва спад - със 7,6 на сто, което е най-силното понижение от юли 2016 година.

През последния месец на 2018 г. китайският износ за САЩ е намалял с 3,5 на сто на годишна основа до 40,3 млрд. долара. През предходните месеци продажбите на американския пазар нарастваха в двуцифрени стойности, тъй като китайските износители бързаха да изпълнят получените поръчки. Според прогнозите обаче американските поръчки силно ще намалеят, когато наказателните мерки на американския президент Доналд Тръмп се разгърнат с пълна сила, отбелязва Асошиейтед прес.

Забавянето засилва натиска върху Пекин да разреши търговския конфликт с Вашингтон.

След тридневното посещение на американски представители по търговските въпроси в китайската столица миналата седмица, говорител на министерството на търговията заяви, че в преговорите е постигнат напредък, "нараснало е взаимното разбиране и са поставени основите за взаимно справяне с тревогите".

Посещението последва 90-дневното примирие в търговската война, договорено между президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин на 1 декември. Ако до март двете страни не постигнат споразумение, американските мита върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. д. ще се повишат от сегашните 10 процента до 25 процента, припомня ДПА.

Следващият преговорен кръг, който може да донесе повече яснота, се очаква да бъде между китайския главен преговарящ Лю Хъ и постоянния търговски представителна САЩ Робърт Лайтхайзър.