Руският индекс, измерващ настроенията в промишлеността (PMI) и воден от "Стандарт енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global), остава на положителна територия в края на годината, предаде ДПА, цитирана от БТА. Според последното изследване индексът се понижава до 53,0 през декември спрямо 53,2 през ноември. Въпреки това всяка стойност над 50 показва експанзия.

Общият растеж в сектора се дължи до голяма степен на продължаващото увеличаване на производството. Въпреки отслабването от 27-месечното дъно през ноември, темпът на растеж на производството е вторият най-бърз от август 2020 г.

В резултат на по-голямото производство, заетостта нараства с най-бързия си темп от над 21 години, допълва още ДПА.

Новите поръчки нарастват допълнително през декември, водени от вътрешното търсене, тъй като новите поръчки за износ отново спадат под въздействието на санкциите. Въпреки това темпът на растеж на новия бизнес е скромен като цяло.

Натискът върху производствените мощности е очевиден, тъй като темпът на нарастване на натрупаната работа е най-стръмният от януари.

Що се отнася до цените, увеличението на цените на производствените ресурси намалява до тримесечно дъно през декември. Общите разходи са свързани с по-високи цени на доставчици и недостиг на материали.

Междувременно цените на продукцията нарастват с най-бързите темпове от април. Очакванията за производството се засилиха през декември на фона на надеждите за по-голямо клиентско търсене и инвестиции в нови продукти.