Застрахователите на кораби съобщиха, че от 1 януари спират да покриват военни рискове в Русия, Украйна и Беларус, след като големите презастрахователи се изтеглиха от региона под натиска на големи загуби, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Презастрахователите обикновено подновяват своите 12-месечни договори от 1 януари, давайки възможност на своите клиенти да намалят експозицията си към рискови събития, каквото е войната в Украйна, след като сериозно пострадаха от конфликта, както и от урагана Йън, ударил през лятото Флорида.

Считано от 1 януари Пи енд Ай (защита и обезщетение) клубовете "Американ" (American), "Норт" (North), Ю Кей (UK) и "Уест" (West) вече не са в състояние да предлагат покритие за рискове от войната в региона, съобщават те на сайтовете си. Въпросните клубове са сред най-големите Пи енд Ай застрахователи, покриващи около 90 на сто от плаващите в световния океан кораби.

Пи енд Ай клубът Ю Кей съобщи на 23 декември, че проблемът възниква поради липсата на възможност за презастраховане на презастрахователите, известна като ретроцесия. "Презастрахователите от клуба вече не могат да осигуряват презастраховане от военни рискове на територията на Русия, Украйна и Беларус", посочват от Ю Кей.

"Американ" посочва, че е получил съобщение от своите презастрахователи, че спират да покриват рискове, свързани с войната в региона, което го принуждава на свой ред да прекрати своите застраховки.

Корабите по принцип разполагат с Пи енд Ай застраховки, които покриват искове за отговорност на трети страни, включително екологични щети и наранявания. Мярката на застрахователите означава, че за корабособствениците ще бъде по-трудно да направят застраховки на плавателните съдове, ще увеличи цените и дори може да накара много кораби да плават незастраховани, казват източници от сектора.

Презастраховане и ретроцесии в сектора предлагат глобални компании като "Хановер Ре" (Hannover Re), "Мюних Ре" (Munich Re) и "Суис Ре" (Swiss Re), както и играчи от "Лойдс" (Lloyd's) в Лондон. "Мюних Ре" и "Суис Ре" засега отказват коментар по темата.