Каква е равносметката за джоба ни след празниците - над 1 милиард лева са транзакциите, отчетени в седмицата преди Коледа. Данните на оператора за безкасови плащания показват, че почти половин милиард лева са похарчени за покупки. Това е с над 27% повече в сравнение със същата седмица на 2021 година, съобщи БНТ. 

От банкомати в седмицата от 19-25 декември 2022 година са изтеглени 538 милиона лева. Това е с 18% повече спрямо същия период на 2021 г. Новата година идва с още празници, но и с традиционните разходи за застраховки, данъци и винетки. Така януари се превръща в истинско изпитание за семейния бюджет на много домакинства. Как да се справим с най-трудния във финансово отношение месец от годината в условията на висока инфлация и галопиращи цени на храни и горива?

Заради високите цени на храните и инфлацията, семейството на Десислава е ограничило до минимум разходите за подаръци и трапези по Коледа и Нова година. Въпреки това са похарчили повече в сравнение с 2021 година.

Десислава Горанова: "Колкото и да свиваме бюджета, просто всичко е много скъпо. Аз някъде попаднах на информация, че инфлацията е 17%, но като гледам разликата в цените някои са скочили с по 200%".

Тя получава минимална заплата. Планира семейния бюджет така, че да може да изкара януари без затруднения, но в повечето случаи сметките не излизат.

Десислава Горанова: "Януари традиционно си е най-тежкия месец. Нямам представа как ще се справим. Всичко, което е извън предвиденото... Ще тръгнем за съжаление годината с някакви заеми, което не е добър вариант, ама няма как - налага се".

Десислава ще разчита на помощ от приятели, защото бърз заем или потребителски кредит ще натежи сериозно на семейния бюджет. Домакинствата, които не могат да разчитат на приятели и ще прибегнат до услугите на банки или други финансови институции трябва да пресметнат добре, дали ще могат да покриват вноската за заема.

Николай Устамитев - кредитен консултант: "Най-глупавото нещо, което можем да направим е да вземем втори кредит, за да погасим вноска по първи кредит. Така се влиза в дългова спирала".

В условията на галопиращи цени и висока инфлация, балансът между доходи и разходи и правилното планиране са от ключово значение за семейния бюджет.

Иван Стойков - финансов анализатор: "Ако не могат да осигурят повече средства за тези разходи, които предстоят, то поне да ограничат някои разходи".

За да не прибягват до заем от приятели или кредит, експертите съветват домакинствата да започнат планирането на разходите за Коледа, Нова година и януари няколко месеца по-рано.