Държавният газов доставчик "Булгаргаз" бе обвинен от министрите на енергетиката и на финансите, че е изнасял евтин газ от хранилището в Чирен и го продавал на газовите борси.

По време на заседанието на парламентарните комисии по енергетика и финанси в четвъртък, посветено на помощите за бизнеса заради скъпите ток и газ, финансовият министър Асен Василев заяви, че се извършва проверка защо "Булгаргаз" черпи газ от Чирен на по-ниски цени и ги продава в чужбина, вместо да ги продава на ниски цени в България и на "Топлофикация София".

"Разглежда се доколко "Булгаргаз" управлява финансовите си потоци по правилния начин", заяви Василев.

След заседанието пък енергийният министър Александър Николов уточни пред журналисти, че проверката е за износ на газ от Чирен за Румъния.

"Проверява се как "Булгаргаз" е изнесъл природен газ от газохранилището в Чирен до Румъния", каза министърът на енергетиката Александър Николов пред журналисти.

"Спор няма, че има такъв износ. Има две борси, на които се случват сделки, на които участва и "Булгаргаз" по различни програми. Затова доколко са ефективни, кои са контрагентите, предстоят проверки", добави Николов.

Според него не е било задължително тези количества природен газ да влязат на българския пазар. Трябва обаче да се прегледат в детайли какви са входящите данни, които "Булгаргаз" е предоставил на КЕВР, защото от гледна точка на регулиране на цената на природния газ Комисията е изключително ограничена.

В момента има достатъчно количество природен газ в газохранилището в Чирен, така че не се очаква криза, допълни енергийният министър. Дори и при евентуална ескалацията на ситуацията в Украйна количествата, които са налични в газохранилището в Чирен, ще са достатъчни. Проблемът обаче ще е ценови, ако това се случи.

"България по-скоро ще се справи да достави количества за консумация, но въпросът при ескалация на напрежението е каква би била цената и доколко тя ще е поносима за обществото", добави Николов.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов отхвърли обвиненията за износ на гориво от "Чирен".

"Няма такова нещо. От "Чирен" нищо не е продавано на борсите. Там сме пускали излишните количества от "Газпром", които ако не приемем съгласно заявките ни, ще трябва да платим", обясни Николай Павлов коментира пред Mediapooll. По думите му от резервите се черпи само са дългосрочните договори с предприятия, топлофикации и газоразпределителните дружества, както и за програмата за освобождаване на количества на държавната газова борса - "Газов хъб Балкан".

"Ако в съответния ден сме имали планирани за пускане на пазара 130 единици, а заявките са за 110, вземаме от руския и азерския газ и продаваме. Всеки нормален търговец би направил това при излишни количества. Търгуваме на анонимния сегмент, експертите ни виждат предложена цени. Не знаем на кого продаваме, докато не дойде плащането", каза Павлов.

"Не можем да влияем къде да отиват закупените от нас количества, противоречи на европейските изисквания да възпрепятстваме търговия", посочи той и допълни, че печалбите, които дружеството реализира на свободния пазар, по никакъв начин нямат общо с поведението му на регулирания пазар.

Шефът на "Булгаргаз" заяви, че не се притеснява от проверките, тъй като всичко в дружеството било "като по конец". Не пожела да коментира дали счита обвиненията като начин за отстраняването му, но посочи, че ако новите управляващи искат да го махнат, могат да направят това, без да атакуват по този начин самото дружество.