"Булгартрансгаз" да предприеми всички действия, а ако трябва да изиска от партньорите си в Русия и да предостави в рамките на две седмици т.нар. Пътна карта за газопреносната инфраструктура на България, която стои частично и в основата за израждането на "Турски поток", реши Комисията по енергетика и климат към Народното събрание.

От страна на комисията ще бъде подготвено и изпратено писмо, посочващо точното искане. До това решение се стигна след като преди това депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров представи текст на писмо до руския енергиен министър Николай Шулгинов, в което се иска предоставянето на информация по тази тема.

"От гледна точка на международния протокол, на международните отношение това ще е излагация. Как ще признаем загубата на стратегически документ. Не искам да си представям подигравките, ако това писмо попадне в недоброжелателни ръце", коментира депутатът Станислав Атанасов от ДПС.

Деликатността на ситуацията бе коментирана и от колегата му Рамадан Аталай, който призова Жечо Станков от ГЕРБ-СДС ако има такава пътна карта да я дадат, "че вече започвам да се съмнявам".

"Да продължим да я търсим, може да изскочи изпод някой камък", каза той.

Според текста на писмото, подготвено от Мартин Димитров до руския енергиен министър, което няма да бъде изпратено обаче стана ясно, че документът е от 2017 г. и бил подписан от бившия изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов, който вече не е между живите.

Искането на депутатите е с цел изясняване на ангажиментите, които страната ни е поела през 2017 г. след разговорите с "Газпром".

От заседанието стана известно, че комисията по енергетика и климат ще насрочи изслушване на служебния министър на енергетиката Андрей Живков за това какво предстои да се случи в комплекса "Марица Изток". 

В частност става въпрос за Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката за създаване на специализирано предприятие "Минни конверсии" по предложение на Министерски съвет.

"Изпълнителната власт трябва да каже какво ще се прави в "Марица Изток", коментира по време на заседанието депутатът от ДПС Рамадан Аталай. По думите му, на хората трябва да се каже как ще бъдат съкращавани, как ще бъдат преквалифицирани, какво ще получат като пари.

3e-news.net