Инфлацията през януари в Хърватия, противно на очакванията, продължи да се забавя за втори пореден месец, съобщава вестник "Ютарни лист", цитиран от БТА.

На месечно ниво потребителските цени останаха същите като през декември, докато спрямо същия месец на миналата година се повишиха с 12,7%, сочи първата, извънредна оценка на Държавния статистически институт, която е съобразена със съобщението на Евростат и влизането на Хърватия в еврозоната. Годишната инфлация по национална методология през декември е 13,1 на сто, а през ноември - 13,5 на сто, отбелязва хърватският вестник.

Ако погледнем хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), който е сравнима мярка за инфлацията със страните от Европейския съюз, данните на Евростат за Хърватия показват, че годишната инфлация през януари е била 12,5 процента, след 12,7 процента през декември и 13 процента през ноември, отбелязва изданието.

Наблюдавани по специални групи, според Държавния статистически институт, през януари храните, напитките и тютюневите изделия са поскъпнали с 15,4 на сто спрямо същия месец на миналата година, енергията - с 13,8 на сто, промишлените нехранителни стоки без енергия - с 12,1 на сто, а услугите - с 9,3 на сто, пише "Ютарни лист".