Спадът в производствената активност в еврозоната вероятно е преминал най-ниската си точка, тъй като веригите за доставки започват да се възстановяват и инфлационният натиск отслабва, показа проучване в понеделник, отразяващи възстановяване на оптимизма сред мениджърите на производствени мощности сред страните използващи единната валута, предаде Ройтерс цитирайки данните на "Ес енд Пи Глоубъл" по отношение на индекса PMI("индекс на мениджърите по покупките", б. а.)

Показателят отскочи до 47,8 през декември от 47,1 през ноември, съответствайки на предварителното отчитане, но все още под границата от 50, разделяща растежа от свиването. Окончателните данни бяха събрани по-рано от обикновено миналия месец поради празничния сезон.

"Перспективите се подобриха на фона на признаците за възстановяване на веригите за доставки и значително смекчаване на инфлационния натиск, както и успокояване на опасенията относно енергийната криза в региона, отчасти благодарение на правителствената помощ", каза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence.

Въпреки че подиндексите на цените на суровините и продукцията останаха високи, и двата спаднаха значително, което вероятно е добре дошла новина за ръководството на Европейската централна банка, което се опитва да успокои необузданата инфлация чрез затягане на паричната политика.

С намаляването на инфлационния натиск, възстановяването на веригите за доставки и вероятно предотвратената енергийна криза мениджърите по покупките станаха оптимисти и индексът на бъдещото производство скочи до 53,8 от 48,8 пункта. "Броят на оптимистите по отношение на предстоящата година също надхвърли песимистите за първи път от август, намеквайки за стабилно подобряване на бизнес доверието", каза Уилямсън.

Междувременно производственият сектор и сектора на услугите в Китай отслабнаха най-много от началото на 2020 г. въпреки преустановяването на политиката за "нулев ковид" през декември на фона на обществената съпротива, тъй като броят на инфекциите нараства, което накара няколко страни да вдигнат предупреждения и да върнат тестването на идващи от Китай пътници

Официалният индекс на мениджърите по покупки в производството се понижи до 47,0 през декември от 48,0 през предходния месец, показват данните от проучването, публикувани от Националното статистическо бюро през уикенда. Резултат под 50,0 показва свиване в сектора.

Подиндексът на производството отслабна с 3,2 пункта до 44,6 през декември. Търсенето също намаля към края на годината, като индексът на новите поръчки се понижи до 43,9. Непроизводственият PMI, който съчетава услугите и строителството, спадна по-рязко до 41,6 от 46,7 преди месец. Така индексите на производствения и непроизводствения сектор достигнаха най-слабите си нива от началото на 2020 г. Вследствие на това общият съставен индекс на производството падна до 42,6 от 47,1 през предходния месец.