Отпадат част от проектите по ПВУ, общо 18 на брой, съобщи на брифинг финансовият министър Асен Василев след редовното заседание на Министерския съвет. Сред тях са проектите за батериите и протонния център. По думите му това е свързано с промяната на финансовата рамка на плана, станала през 2022 година.

"30% от средствата зависиха колко добре се възстановяват икономиките и по формула от 2021 година. 24 от 27 държави загубиха част от средствата. Отпада проектът за батериите, както и проекти във фаза на изпълнение, но през последната една година правителството не е успяло да ги вкара във фаза. Това не е част от предоговарянето по чл. 21, а намаляване на проектите заради намалените финансови ресурси", допълни Асен Василев.

Той поясни, че самият процес по предоговарянето ще стане след консултация с Народното събрание.

"Тъй като имаме времево ограничение, проектите със забавяне отпадат. Това не означава, че протонният център отпада, но ще се случи с национални средства", обясни още финансовият министър. 

В петък на извънредно заседание на МС ще бъдат обсъдени териториалните планове за справедлив преход за Перник, Кюстендил и Стара Загора, които трябва да бъдат изпратени на Европейската комисия до края на месеца.

"Който е последният възможен срок за приемане на териториалните планове. Моята лична позиция там е, че България трябва да се възползва от тези средства", коментира Василев. "И че Министерството на енергетиката заедно с всички представени в енергетиката, в това число и хората не само от Стара Загора, но и от другите два региона - Перник и Кюстендил, съответно трябва да решат какъв е най-добрият начин тези средства да бъдат инвестирани, така че регионите да се развият", добави той.

Финансовият министър коментира и идеята за данъчна промяна - държавата да дава 10% бонус при подаден сигнал за неплатени данъци, добил популярност за часове като "бонус-донос". 

"Такова законодателство има в почти всички европейски държави, САЩ, Англия и е ефективно. То работи много добре. Най-големите данъчни измами се откриват от сигнали от хора, които са в системата и виждат нейното манипулиране по незаконен начин. И сега има недобросъвестни сигнали и без да има ограничения. Сега НАП обработва доста голямо количество сигнали, които са недобросъвестни. НАП влиза и прави проверка, ако има конкретни сигнали", заяви Асен Василев.

Финансовият министър обяви, че текат разговори с ресторантьорите, като обсъжда с тях да запази ставката от 9% ДДС, но под условие - ако изсветлят бизнеса. По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не я подкрепя, а от партията му реагираха негативно още вчера.

"Предложенията включват по-високи осигурителни прагове, задължителни пос терминали, да не се плаща сметката, ако не се издаде фискален бон. Очакваме предложенията на индустрията и ще видим ефекта, ще направим това, което е по-добро за бюджета. Има си институционален ред, по който се обсъждат идеите. Министерският съвет прави обсъжданията на Тристранката и прави предложение в Народното събрание. Там има обсъждане в Комисии и НС решава какво ще се случи. Данъчните закони трябва да се приемат преди да бъде внесен бюджетът. 100 лв. на месец за регистрирани касови бележки може да са малко, но за доста хора не са малко", заяви Василев, цитиран от БНТ.

Асен Василев коментира предложението за смяна на датата на националния празник, след като ГЕРБ се отказаха да го подкрепят като една от промените в Конституцията.

"Аз лично смятам, че 24 май е най-подходящата дата за национален празник. Подкрепата ще се види в момента на гласуване", каза съпредседателят на ПП.