Светът може би върви към още по-голямо свръхпредлагане на петрол. При този сценарий цените на горивата и енергията могат да се понижат, а това е натиск за страните членки на ОПЕК, отбелязва Асошиейтед прес и БТА.

Страните производителки на петрол днес решават дали да се придържат към съкращенията на добива от последните три години, дали да ги намалят или увеличат с надеждата да вдигнат цените.

Преговорите се провеждат под знака на напрежението, което кара членките да отстояват разнопосочни позиции.

Дебютът на борсата на Сауди Арамко (Saudi Aramco), който се очаква утре, постави Саудитска Арабия в несигурна ситуация. Тя се опитва да отгатне какъв обем на производството ще се отрази положително на цените, като към това се прибавя и допълнителното напрежение да отчете интересите на акционерите в държавната компания. Страната вече понася тежестта на най-големия дял от свиването на добива на ОПЕК.

Някои страни като Ирак обаче пренебрегват споразумението и са произвели повече от определеното количество.

Цената на петрола сорта Брент се движеше около 62 долара за барел вчера следобед. Котировките на черното злато се променяха през годината, достигайки близо 75 долара за барел през април, след като американските санкции срещу Иран и Венецуела ограничиха световните доставки. Продължителното напрежение в търговските отношения между САЩ и Китай доведе до спад в очакванията за икономическия растеж, понижавайки отново цените на черното злато.

Американският лек суров петрол се търгуваше над 57 долара във вчерашната следобедна сесия.

Сега страните от ОПЕК имат споразумение да намалят производството с 1,2 милиона барела дневно до март 2020 година и мнозина анализатори очакват картелът да удължи тези съкращения поне до лятото, припомня АП.