Русия e изпреварила Съединените щати като водещ доставчик на втечнен природен газ (LNG) за Европа през месец май. Това се случва за първи път от почти две години, разкрива изданиието Financial Times. Според Международната служба за разузнаване на стоките (ICIS) доставките на втечнен природен газ от руска страна съставляват 15 процента от вноса, като това включва експорт за ЕС, Обединеното кралство, Швейцария, Сърбия, Босна и Херцеговина и Северна Македония, съобщи FT. Докато доставките на втечнен природен газ в САЩ представляват едва 14 процента от предлагането.

Докладът приписва намаления износ на САЩ на еднократно прекъсване на голямо съоръжение за износ на LNG, съчетано с руския износ, доставящ повече синьо гориво през Турция преди планираната поддръжка през юни. Към момента основните количества руски газ се осигуряват и по тръбопроводи през Украйна и Турция. Договорът за пренос на руско синьо гориво през Украйна изтича в края на годината.

Търсенето на газ в Европа също остава сравнително слабо, като нивата на съхранение са близо до рекордно високи нива за това време на годината.

Въпреки еднократното обръщане, Том Марзек-Мансър, ръководител на газовите анализи в ICIS, каза пред Financial Times, че тенденцията на износа "е малко вероятно да продължи", тъй като Русия се готви да доставя повече LNG на азиатските страни.

Китай остава най-големият клиент на газ за Русия, като към края на 2023 г. закупи над 6,8 милиона тона газ.

"Русия има ограничена гъвкавост да задържи този дял [в Европа], тъй като търсенето [на газ] нараства през следващата зима, докато общото производство на втечнен природен газ в САЩ само нараства с още повече нови мощности, идващи на световния пазар до края на годината ," смята Марзек-Мансър.

Руският газов гигант "Газпром" поръча доклад през юни, който разкрива, че страната няма да може да възстанови загубите, понесени от пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна най-малко 10 години.

Въпреки целта на Брюксел да се освободи от руските изкопаеми горива до 2027 г., няколко членки на ЕС остават силно зависими от руския газ, а вносът на LNG от Русия достигна рекордни нива миналата година.

Европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон каза на 6 май, че в момента няма санкции срещу руския LNG, но енергийните министри на ЕС "взеха решение и предложиха инструмент за ограничаване на достъпа на руски втечнен природен газ до нашите енергийни терминали". ЕС работи по предложение за ограничаване на вноса на руски втечнен газ (LNG) като част от предстоящия 14-ти пакет от санкции.

ЕК подкрепя усилията за създаване на инвестиционен план за разширяване на капацитета на тръбопроводите в Южния газов коридор между ЕС и Азербайджан, но високопоставен служител на ЕС каза, че доставките по маршрута в момента не са достатъчни, за да заменят 14 милиарда кубични метра руски газ, който в момента преминава през Украйна към ЕС всяка година. "ЕС е готов да буферира всякакви негативни събития в предлагането или търсенето на световните газови пазари", добави еврокомисарят. "Нашето съхранение на газ остава на рекордно високи нива [и] нашето търсене на газ се стабилизира на рекордно ниски нива, с 20% спад в сравнение с 2021 г.", добави Симсон.

3e-news.net