Преките чуждестранни инвестиции са намалели с 13 процента до 1,3 трилиона долара миналата година, след като американските мултинационални компании върнаха от чужбина в САЩ печалбите си заради по-благоприятната американска данъчна политика. Това сочи публикуван снощи доклад на ООН, цитиран от ДПА.

Развитите страни са засегнати най-силно от мащабното орязване на данъците, като притокът на чуждестранен капитал е спаднал с 27 процента до 557 милиарда долара, посочва Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД - UNCTAD).

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че спадът е лоша новина и за развиващите се страни.

Приобщаващото устойчиво развитие зависи от взиманите мерки в глобалната среда, която е благоприятна за трансграничните инвестиции, посочва Гутериш в предговора на доклада.

УНКТАД очаква преките чуждестранни инвестиции да се възстановят с 10 процента до 1,5 трилиона долара тази година, което би било под средното за десетгодишен период.

Конференцията също така обръща внимание на ограниченията, които въведоха някои страни срещу притока на чуждестранни инвестиции миналата година заради притеснения, че ключова инфраструктура и изключително важни технологии ще станат чуждестранна собственост.

САЩ слязоха от най-голям пряк чуждестранен инвеститор до 157 място през 2018 година, като първите пет водещи места се заемат от Япония, Китай, Франция, Хонконг и Германия, посочва ДПА, цитирайки доклада на УНКТАД.

САЩ обаче продължават да привличат най-големите инвестиционни потоци, изпреварвайки Китай, Хонконг, Сингапур и Холандия.

Развиващите се страни в Азия отчитат повишение на преките чуждестранни инвестиции с 4 процента миналата година, като обявените чуждестранни инвестиции в нови компании са се удвоили като стойност.

Преките чуждестранни инвестиции в Африка са се нараснали с 11 процента.

Южна Америка и Карибите отчетоха спад с 6 на сто, като има риск и тази година да има понижение на показателя на фона на по-ниските очаквания за растеж, американската парична политика и търговското напрежение.