Справедливият преход за зависимите от въглища региони и платформата "Brown to Green" обсъждаха в община Перник.

Кметът на община Перник Станислав Владимиров и зам.-кметът Стефан Кръстев обсъдиха съвместната работа по справедливия преход във въглищните региони с представители на WWF България и кметът на община Бобов дол Елза Величкова.

На срещата бяха обсъдени актуалните въпроси по програмата за справедлив преход, както и рисковете и възможностите от осъществяването й.

"Благодаря на WWF за огромния обем от работа, която са свършили, за да се чуе за проблема, който е болезнен в Перник и Бобов дол, заяви кметът на Перник.

Той добави, че трябва да се разглежда преструктурирането на нашата икономика в много посоки.

"Всичко това, обаче трябва да бъде обсъдено внимателно, за да се откриват нови работни места, а не хората да остават без работа", добави той. 

Той заяви, че екипът му е амбициран да съживи икономиката на територията на общината, защото Перник бе едно от икономическите сърца на България в близкото минало.

"Търсим най-добрите варианти за създаване на атрактивна индустриална зона. Трябва да създадем добри икономически зони за стопанска дейност, която да е екологично ориентирана. Работим и по подобряване на ефективността и дигитализацията на администрацията, защото това е важно за инвеститорите, заедно с прозрачността", каза още Владимиров.

"Основната идея на платформата "Brown to Green" е цялостната трансформация и развитието на Югозападния въглищен регион, в който влизат Областите Кюстендил и Перник, съответно - Топлофикация Перник и ТЕЦ Бобов дол. Затова трябва заедно да намерим решение как да развием икономически тези райони, за да може определени производства да бъдат развивани тук", каза зам.-кметът на общината Стефан Кръстев.

Той добави, че това трябва да бъде посоката на работата на администрациите.